sobota, 2 stycznia 2016

Pasztet z żurawiną


-  1 szklanka słonecznika
-  2 szklanki ugotowanej  brązowej soczewicy
-  pół szklanki orzeszków ziemnych
-  pół szklanki kaszy jaglanej suchej
-  2 marchewki
-  pietruszka
-  kawałek selera
-  mała cebulka

- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, ostra papryka, pieprz, majeranek
- garść suszonej żurawiny

Słonecznik namoczyć ok. 2-3 godziny wcześniej.
Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, poddusić.
Kaszę jaglaną ugotować dodając ok. szklankę wody.
Soczewicę namoczyć ok. 3-5 godz. Gotować 5 minut. Uwaga nie można przygotować soczewicy, bo pasztet będzie miał za rzadką konsystencję.
Soczewicę, słonecznik i orzeszki przepuścić przez praskę lub  maszynkę, dodać warzywa, kaszę, olej i przyprawy, wymieszać. Pod koniec dodać do masy żurawinę. Można zrobić glazurę z musztardy, koncentratu pomidorowego lub posypać słonecznikiem.  Włożyć do formy "keksówki" , piec ok. 50 minut, w temp. 180 st.C.



2 komentarze:

Anonimowy pisze...

A w jakiej temperaturze piec pasztet?

margeta pisze...

W temp. 180 st. C.
Już uzupełniam, pozdrawiam :)