- 1 szklanka słonecznika
- 2 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy
- pół szklanki orzeszków ziemnych
- pół szklanki kaszy jaglanej suchej
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- mała cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, ostra papryka, pieprz, majeranek
- garść suszonej żurawiny
Słonecznik namoczyć ok. 2-3 godziny wcześniej.
Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, poddusić.
Kaszę jaglaną ugotować dodając ok. szklankę wody.
Soczewicę namoczyć ok. 3-5 godz. Gotować 5 minut. Uwaga nie można przygotować soczewicy, bo pasztet będzie miał za rzadką konsystencję.
Soczewicę, słonecznik i orzeszki przepuścić przez praskę lub maszynkę, dodać warzywa, kaszę, olej i przyprawy, wymieszać. Pod koniec dodać do masy żurawinę. Można zrobić glazurę z musztardy, koncentratu pomidorowego lub posypać słonecznikiem. Włożyć do formy "keksówki" , piec ok. 50 minut, w temp. 180 st.C.
2 komentarze:
A w jakiej temperaturze piec pasztet?
W temp. 180 st. C.
Już uzupełniam, pozdrawiam :)
Prześlij komentarz