piątek, 21 października 2016

Ciecierzyca z warzywami.

- szklanka ugotowanej cieciorki
- 2 łyżki oleju
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oleju
-  ok.200 g szpinaku mrożonego
-  strąk papryki czerwonej
-  pół średniej cebuli
-  2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka,
Ciecierzycę namoczyć,  ugotować. Po wystudzeniu przepuścić przez praskę lub zmiksować blenderem.
Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, dusić,  pod koniec dodać  czosnek i szpinak. Przyprawić do smaku.
Do masy z cieciorki dodać podduszone warzywa i świeżo pokrojoną natkę pietruszki, wymieszać.
Świetne smarowidło do pieczywa.


Brak komentarzy: