środa, 5 października 2016

Kotleciki ze szpinakiem.

 -  pół szklanki kaszy jęczmiennej ugotowanej
-  szklanka soi ugotowanej i przepuszczonej przez praskę
      lub granulatu sojowego
-  ok.200 g szpinaku mrożonego
-  strąk papryki czerwonej
-  pół średniej cebuli
-  2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
-olej
- bułka tarta do panierowania

Kaszę gotujemy na sypko, przyprawiając do smaku.
Jeżeli używamy granulatu sojowego musimy go ugotować. Paprykę i cebulę drobno pokrojoną szklimy na patelni, gdy zmięknie dodajemy szpinak, czosnek i sos sojowy, dusimy i odparowujemy wodę.
Ugotowaną kaszę, soję i szpinak mieszamy, doprawiamy do smaku.
 Z masy formujemy nieduże kotleciki, smażymy na złoty kolor lub pieczemy w piekarniku.



Brak komentarzy: