porcja na średniej wielkości tortownicę:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru brązowego
- 3 łyżki płatków owsianych ( mogą być błyskawiczne )
- pół szklanki oleju
- pół szklanki wody
- łyżka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia- pół łyżeczki sody
- 2- 3 jabłka
- 3/4 szklanki posiekanych, włoskich orzechów
- płaską łyżeczkę cynamonu
Płatki zalewamy gorącą wodą ok. centymetr ponad poziom płatków i czekamy aż wsiąkną i wystygną.
Łączymy suche składniki, dodajemy namoczone płatki, olej i wodę, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i posiekane orzechy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st C ok 40 minut do suchego patyczka.Możemy posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę z daktyli.
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru brązowego
- 3 łyżki płatków owsianych ( mogą być błyskawiczne )
- pół szklanki oleju
- pół szklanki wody
- łyżka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia- pół łyżeczki sody
- 2- 3 jabłka
- 3/4 szklanki posiekanych, włoskich orzechów
- płaską łyżeczkę cynamonu
Płatki zalewamy gorącą wodą ok. centymetr ponad poziom płatków i czekamy aż wsiąkną i wystygną.
Łączymy suche składniki, dodajemy namoczone płatki, olej i wodę, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i posiekane orzechy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st C ok 40 minut do suchego patyczka.Możemy posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę z daktyli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz