sobota, 8 października 2016

Placek z jabłkami i orzechami

porcja na średniej wielkości tortownicę:
- 2 szklanki mąki
-  pół szklanki cukru brązowego
-  3 łyżki płatków owsianych ( mogą być błyskawiczne )
-  pół szklanki oleju
-  pół szklanki wody
-  łyżka kakao
-  łyżeczka proszku do pieczenia-  pół łyżeczki sody
-  2- 3 jabłka
- 3/4 szklanki posiekanych, włoskich orzechów
-  płaską łyżeczkę cynamonu

Płatki zalewamy gorącą wodą ok. centymetr ponad poziom płatków i czekamy aż wsiąkną i wystygną.
Łączymy suche składniki, dodajemy namoczone płatki, olej i wodę, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i posiekane orzechy.  Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
Pieczemy w piekarniku  w temp. 180 st C ok 40 minut do suchego patyczka.Możemy posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę z daktyli.




Brak komentarzy: