środa, 30 listopada 2016

Owsianka z żurawiną i kiwi.

- 3 łyżki płatków owsianych
-  suszona żurawina
-  pół kiwi
opcjonalnie:
- rodzynki, słonecznik, orzechy
- 2-3  łyżki jogurtu wegańskiego lub mleka roślinne
 Płatki zmieszane z bakaliami  ( taką mieszankę przygotowuję wcześniej  w większej ilości i przechowuję w zamykanym  słoiku) i żurawiną, zalewam gorącą wodą i odstawiam na 5-8 minut. 
Po tym czasie dodaję kawałki kiwi i polewam jogurtem lub mlekiem roślinnym.

     Takie  połączenia płatków (zawierających żelazo) i kiwi (witaminę C),  jest korzystne i pozwoli nam zwiększyć przyswajalność żelaza.





Jeżeli masz problemy z układem trawiennym płatki należy zagotować.

Brak komentarzy: