ciasto kruche:
- 30 dag mąki - 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- cukier waniliowy
- 2 łyżki płatków owsianych
- łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka kakao
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Płatki zalać gorącą wodą,(wody ma być 1 cm powyżej poziomu.płatków), wystudzić.
Składniki połączyć, zagnieść kruche, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby regulować mąką lub mlekiem).
Podzielić na dwie części i upiec dwa placki w średniej wielkości tortownicy/.
biszkopt
- szklanka mleka sojowego.
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- cukier wanilinowy mały
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
Mleko łączymy z octem i zostawiamy na krótko, następnie dodajemy olej, cukier i miksujemy.
Gdy cukier rozpuści się dodajemy przesiane obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy.
Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję, jak biszkopt .
Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok.50 minut w temp. 190 st.
Można zrobić próbę patyczkiem. Ciasto koniecznie należy wystudzić, najlepiej zostawić na noc.
masa:
- 3 szklanki mleka roślinnego
- 3 budynie waniliowe ( lub 6 łyżek mąki ziemniaczanej, pomieszanej z mąką pszenną )
- 4 łyżki cukru
dodatkowo
- kostka tofu naturalnego
3-4 łyżki cukru pudru
- szklanka wiórek kokosowych
- pół szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
Wiórki i orzechy Mielec podkarpackieę oddzielnie w młynku.
Gotuję budyń, wystudzam.
Ucieram mikserem wiórki, orzechy, olej, dodaję zmiksowane w blenderze tofu wystudzony budyń i cukier puder. Pod koniec dodaję kakao.
W tortownicy układam pierwszy kruchy placek, na nim połowę masy budyniowej, biszkopt i znów masę, na to placek. Pozostałą masę rozsmarowuję po bokach tortu. Wierzch pokrywam polewą z gorzkiej czekolady rozpuszczonej z dwoma, trzema łyżkami mleka sojowego. Całość dekoruję .
3 komentarze:
Torcik wygląda wspaniale i na pewno tak smakuje. Przepis zabieram. Pozdrawiam :)
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin bloga
Tort wygląda przepysznie
Margot,serdecznie dziękuję za życzenia :)
Prześlij komentarz