piątek, 11 listopada 2016

Torcik urodzinowy na szostą rocznicę bloga.

 -  30 dag mąki
-  1/4 szklanki oleju
-  1/3 szklanki cukru brązowego
-  cukier waniliowy
-  2 łyżki płatków owsianych
-  łyżka octu jabłkowego
 - łyżeczka kakao
-  pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Płatki zalać gorącą wodą,(wody ma być 1 cm powyżej poziomu.płatków), wystudzić.
Składniki połączyć, zagnieść  kruche, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby regulować mąką lub mlekiem).
Podzielić na dwie części i upiec dwa placki w średniej wielkości tortownicy/.

biszkopt
-  szklanka mleka sojowego.
   -  1 i 3/4 szklanki mąki
   -  4 łyżki cukru
   - 2 łyżki kakao
    -  cukier wanilinowy mały
   -  5 łyżek oleju
   -  1 łyżka octu winnego
   -  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
   -  1/3 łyżeczki sody
Mleko łączymy z octem i zostawiamy na krótko, następnie dodajemy olej, cukier i miksujemy.
 Gdy cukier rozpuści się dodajemy przesiane obie  mąki  zmieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy.
Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję, jak biszkopt .
 Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok.50 minut w temp. 190 st.
  Można zrobić próbę patyczkiem. Ciasto koniecznie należy wystudzić, najlepiej zostawić na noc.

masa:
-  3 szklanki mleka roślinnego
-  3 budynie waniliowe ( lub 6 łyżek mąki ziemniaczanej, pomieszanej z mąką  pszenną )
-  4 łyżki cukru
dodatkowo
-  kostka tofu naturalnego
  3-4 łyżki cukru pudru
 -  szklanka wiórek kokosowych
 -  pół szklanki orzechów włoskich
 -  2 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
Wiórki i orzechy zmielić oddzielnie w młynku.
Gotuję budyń, wystudzam.
Ucieram mikserem wiórki, orzechy, olej, dodaję  zmiksowane w blenderze tofu wystudzony budyń i cukier puder. Pod koniec dodaję kakao.
  W tortownicy układam pierwszy placek, na nim połowę masy budyniowej, biszkopt i znów masę, na to placek.  Pozostałą masę rozsmarowuję po bokach tortu. Wierzch  pokrywam polewą z gorzkiej czekolady rozpuszczonej z dwoma, trzema  łyżkami mleka sojowego. Całość dekoruję .

3 komentarze:

Nina S pisze...

Torcik wygląda wspaniale i na pewno tak smakuje. Przepis zabieram. Pozdrawiam :)

margot pisze...

Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin bloga
Tort wygląda przepysznie

margeta pisze...

Margot,serdecznie dziękuję za życzenia :)