- 6 buraczki
- cebulka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- ocet winny lub sok z cytryny
- sól, pieprz
Dokładnie umyte buraki ugotuj do miękkości ok. godziny. Odcedź i wystudź. Wystudzone buraczki zetrzyj na tarce, połowę na tarce o grubych oczkach, drugą połowę na tarce drobnej. wymieszaj. Podlej niewielką ilością wody, przypraw solą, pieprzem i octem do smaku, zagotuj.
Drobno pokrojoną cebulkę zeszklij na oleju dodaj do buraczków. Mąkę połącz z olejem, podgrzej tak by powstała biała zasmażka, wymieszaj z buraczkami. Całość gotuj ze trzy minuty, często mieszając.
- cebulka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- ocet winny lub sok z cytryny
- sól, pieprz
Dokładnie umyte buraki ugotuj do miękkości ok. godziny. Odcedź i wystudź. Wystudzone buraczki zetrzyj na tarce, połowę na tarce o grubych oczkach, drugą połowę na tarce drobnej. wymieszaj. Podlej niewielką ilością wody, przypraw solą, pieprzem i octem do smaku, zagotuj.
Drobno pokrojoną cebulkę zeszklij na oleju dodaj do buraczków. Mąkę połącz z olejem, podgrzej tak by powstała biała zasmażka, wymieszaj z buraczkami. Całość gotuj ze trzy minuty, często mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz