ciasto:
-ok. 2,.5 szklanki mąki
- łyżka mąki ziemniaczanek
- szklankę ciepłej, przegotowanej wody
- spora szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- szczypta kurkumy
farsz:
- 180g serka tofu naturalnego
- 300g ugotowanych ziemniaków
- cebulka
- 2 łyżki oleju
- koperek
- sól, pieprz
- 3-5 łyżek soku z kiszonych ogórków
Odsączone, pokrojone tofu zalewany sokiem z kiszonych ogórków (w razie braku możemy zastąpić sokiem z cytryny), odstawiamy.
Ugotowane ziemniaki i zakwaszone tofu przepuszczamy przez praskę, dodajemy zeszkloną na oleju drobno pokrojoną cebulkę i koperek.Łączymy składniki, doprawiamy solą i pieprzem.
Z przesianej mąki, oleju, soli, kurkumy i wody zagniatamy ciasto, tak, by było elastyczne. Odczekujemy chwilę, by odpoczęło i dzielimy na części. Każdą część systematycznie rozwałkujemy, wykrawamy za pomocą szklaneczki kółka, nakładamy wcześniej przygotowany farsz i łączymy brzegi.
Przygotowane pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie, wskazane jest dodanie łyżki oleju, ok 2 minuty od wypłynięcia. Łyżką cedzakową wyjmujemy na sito, przekładamy na talerz, studzimy.
Można podawać odgrzane na oliwie z cebulką.
5 komentarzy:
Wyglądają apetycznie. Częstuję się przepisem. :)
Polecam:)
Trzeba zrobić, ciekawe danie.
Wyszły przepyszneeeeeeeeeeeeeeeeeee, rozeszły się w 5 minut , dziękuję
p.s czekam jeszcze na ta fasolkę gajowego oraz racuszki i kluski makowe :D
Margot, wkrótce przepis na fasolkę:)
Prześlij komentarz