niedziela, 22 stycznia 2017

Pierogi z tofu i ziemniakami.


 ciasto:
 -ok. 2,.5 szklanki  mąki
- łyżka mąki ziemniaczanek 
- szklankę ciepłej, przegotowanej wody
- spora szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- szczypta kurkumy

farsz:
- 180g serka tofu naturalnego
- 300g  ugotowanych ziemniaków
- cebulka
- 2 łyżki oleju
- koperek
- sól, pieprz
- 3-5  łyżek soku z kiszonych ogórków

Odsączone, pokrojone tofu  zalewany sokiem z kiszonych ogórków (w razie braku możemy zastąpić sokiem z cytryny), odstawiamy.
Ugotowane ziemniaki i zakwaszone tofu przepuszczamy przez praskę, dodajemy zeszkloną na oleju drobno pokrojoną cebulkę i koperek.Łączymy składniki, doprawiamy solą i pieprzem.

Z przesianej mąki, oleju, soli, kurkumy i  wody zagniatamy ciasto, tak, by było elastyczne. Odczekujemy chwilę, by odpoczęło i dzielimy na części. Każdą część systematycznie rozwałkujemy, wykrawamy za pomocą szklaneczki kółka, nakładamy wcześniej przygotowany farsz i łączymy brzegi.
Przygotowane pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie, wskazane jest dodanie łyżki oleju, ok 2 minuty od wypłynięcia. Łyżką cedzakową wyjmujemy na sito, przekładamy na talerz, studzimy.
Można podawać odgrzane na oliwie z cebulką.



5 komentarzy:

Nina S. pisze...

Wyglądają apetycznie. Częstuję się przepisem. :)

margeta pisze...

Polecam:)

Anonimowy pisze...

Trzeba zrobić, ciekawe danie.

margot pisze...

Wyszły przepyszneeeeeeeeeeeeeeeeeee, rozeszły się w 5 minut , dziękuję

p.s czekam jeszcze na ta fasolkę gajowego oraz racuszki i kluski makowe :D

margeta pisze...

Margot, wkrótce przepis na fasolkę:)