- 2 szklanki ugotowanej fasolki (średni Jaś)
- pieczarki
- cebula
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
zalewa:
- 5/8 szklanki wody
- 3/8 szklanki octu winnego
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki cukru
- sól (ok. 1/2 małej łyżeczki)
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
Wykonanie:
Fasolę namoczyć na noc.
Ugotować w świeżej nie osolonej wodzie do miękkości..
Pokrojone w plastry pieczarki poddusić z cebulą na oleju.
Składniki zalewy zagotować.
W salaterce ( najlepiej zamykanej) lub w słoju kładziemy fasolę, przykrywamy warstwą pieczarek z cebulką i zalewamy ciepłą zalewą.
Przechowywać w lodówce.
4 komentarze:
W weekend robię
czy składniki wchłonął zalewę i będzie to miało gęstą konsystencję jak na ostatnim zdjęciu? wygląda pięknie, zastanawiam się nad zrobieniem.
pozdrawiam :)
Jaki czas można to danie przechowywać?
Ta fasolka może postać trzy - cztery dni,oczywiście w lodówce.
Prześlij komentarz