- pół szklanki kaszy jaglanej
- cebula
- kilka pieczarek
- pęczek koperku
- ząbek czosnku
- sól, oregano, pieprz biały
Opłukaną kaszę gotujemy w w szklance wody , w trakcie gotowania dodajemy
podduszone pieczarki, doprawiamy do smaku. Pod koniec gotowania
( gdy kasza wchłonie wodę) dodajemy połowę posiekanego kopru.
Przykrywamy ściereczką , czekamy do wystygnięcia.
Z wystudzonej kaszy formujemy niewielkie pulpeciki, obtaczamy w mące,
lekko podsmażamy na oleju.
Robimy sos : na patelnię w której podsmażamy pulpety sypiemy łyżeczkę mąki,
dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku,posiekany koper (pół pęczka) ,
podlewamy niewielką ilością wrzącej wody,
doprawiamy do smaku.
2 komentarze:
mniam mniam
Wyśmienity sosik i delikatne eskalopki. Do tej pory nie jadłem nic lepszego z kaszy jaglanej!
Prześlij komentarz