niedziela, 17 kwietnia 2011

Eskalopki w sosie koperkowym


- pół szklanki kaszy jaglanej
- cebula
- kilka pieczarek
- pęczek koperku
- ząbek czosnku
- sól, oregano, pieprz biały
Pokrojone pieczarki dusimy  z drobno  posiekaną cebulką .
 Opłukaną kaszę gotujemy w w szklance wody , w trakcie gotowania  dodajemy
podduszone pieczarki, doprawiamy do smaku. Pod koniec gotowania
( gdy kasza wchłonie wodę)  dodajemy połowę posiekanego  kopru.
Przykrywamy ściereczką , czekamy do wystygnięcia.
Z wystudzonej kaszy formujemy  niewielkie pulpeciki, obtaczamy w mące,
lekko podsmażamy na oleju.
Robimy sos  : na patelnię w której  podsmażamy pulpety sypiemy łyżeczkę mąki,
dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku,posiekany koper (pół pęczka) ,
podlewamy niewielką ilością  wrzącej wody,
doprawiamy do smaku.




2 komentarze:

skoraq cooks pisze...

mniam mniam

Anonimowy pisze...

Wyśmienity sosik i delikatne eskalopki. Do tej pory nie jadłem nic lepszego z kaszy jaglanej!