sobota, 10 grudnia 2011

Budyń czekoladowy

Szybki i smaczny deserek

-  2 szklanki mleka roślinnego, może być sojowe
-  2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  może być zmieszana z mąką pszenną i  kukurydzianą
 -   kakao
 -   cukier  ok. dwie łyżki

 Szklankę mleka gotujemy z cukrem .W pozostałym mleku dokładnie  rozprowadzamy mąkę i kakao. Wlewamy do gotującego się mleka.
Gotujemy 2  minuty , ciągle  mieszając.


2 komentarze:

jadwiga pisze...

ale dlaczego roślinne? mleko?

margeta pisze...

Jadwigo, mleko krowie wbrew ogólnej opinii, nie jest zdrowe dla ludzi, a wręcz szkodzi, ponieważ organizm ludzki nie posiada enzymu jelitowego laktaza i w wieku dorosłym nie trawi laktozy. Dlatego spożywanie go prowadzi do niestrawności,biegunek i wzdęć.
Weganie nie spożywają produktów odzwierzęcych a więc mleka od krowy również. Ale znajdujemy wspaniałe i zdrowe zamienniki: mleko sojowe, kokosowe, migdałowe..., A wapń możemy dostarczyć jedząc orzechy,ziarna, nasiona strączkowe, brokuły.