- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- kawałek papryczki chili
- pół cebuli
- kawałek marchewki
- kawałeczek pora
- sos sojowy
- pieprz, sól w bardzo małej ilości
- 1 litr wody
- koper, lub natka pietruszki
- opcjonalnie : garść świeżego szpinaku
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oleju lekko podsmaż krążki marchewki, dodaj posiekaną cebulę i pora, na koniec dodaj imbir i czosnek. Zeszklij cebulę, nie dopuść by się podsmażyło na złoty kolor.
Dodaj wodę i zagotuj.Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodaj koper, natkę , szpinak, przypraw sosem sojowym i pieprzem, a w razie potrzeby solą.
Podawać do picia lub z makaronem.
Rosół imbirowy pomaga radzić sobie z grypą i przeziębieniem, a także hamuje tworzenie się stanu zapalnego w górnych drogach oddechowych.. Imbir i czosnek ma własności przeciwwirusowe.
Imbir zawiera gingerol- substancję, która blokuje działanie prostaglandyn współodpowiedzialnych za tworzenie się stanu zapalnego.Cebula i czosnek mają właściwości bakteriobójcze.
Żeby rosół miał dodatkowe właściwości lecznicze dodaj do prawie gotowej zupy duży pokrojony ząbek czosnku.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej jak wspomagać leczenie grypy zajrzyj tutaj.
4 komentarze:
warto zapamiętać, bo to ważny przepis :-)
fajny przepis, dziękuję
j
Bardzo dobra, robię ją już drugi dzień :)
zupa naprawdę dobra, polecam!
Prześlij komentarz