niedziela, 5 lutego 2012

Tinola- leczniczy bulion imbirowy.

-  3  łyżki oleju roślinnego
-  2  posiekane ząbki czosnku
-  1   łyżka startego świeżego imbiru
-  kawałek papryczki chili
-   pół cebuli
 - kawałek marchewki
- kawałeczek pora
- sos sojowy
- pieprz, sól w bardzo małej ilości
-  1 litr wody
- koper, lub natka pietruszki
- opcjonalnie :  garść świeżego szpinaku
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oleju lekko  podsmaż  krążki marchewki, dodaj posiekaną cebulę i pora, na koniec dodaj imbir i czosnek. Zeszklij cebulę,  nie dopuść by się podsmażyło na złoty kolor.
Dodaj wodę i zagotuj.Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodaj koper, natkę , szpinak, przypraw sosem sojowym i pieprzem, a w razie potrzeby solą.
 Podawać do picia lub z makaronem.

 Rosół imbirowy pomaga radzić sobie z grypą i przeziębieniem,  a także hamuje tworzenie się stanu zapalnego w górnych drogach oddechowych.. Imbir i czosnek ma własności przeciwwirusowe.
 Imbir zawiera gingerol- substancję, która blokuje działanie prostaglandyn współodpowiedzialnych za tworzenie się stanu zapalnego.Cebula i czosnek mają właściwości bakteriobójcze.
 Żeby rosół miał dodatkowe właściwości lecznicze dodaj do prawie gotowej zupy duży pokrojony ząbek czosnku.
 Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej jak wspomagać leczenie grypy zajrzyj tutaj.

4 komentarze:

skoraq cooks pisze...

warto zapamiętać, bo to ważny przepis :-)

jadwiga pisze...

fajny przepis, dziękuję
j

hebiichigo pisze...

Bardzo dobra, robię ją już drugi dzień :)

Anonimowy pisze...

zupa naprawdę dobra, polecam!