środa, 27 czerwca 2012

Cukinia w cieście

   -  młoda cukinia
   -    mąka
  -  przegotowana woda
  - sól, pieprz
 -  przyprawy w.g upodobań
 -  bułka  tarta
  - olej do smażenia



Cukinię umyć, odciąć końce, pokroić w  plasterki . 
Posolić, posypać pieprzem i odstawić na kilka minut.
Cukinia powinna puścić sok.
 Z wody mąki i przypraw zrobić ciasto  jak na naleśniki..
Cukinię zanurzać  w cieście, obtaczać w bułce tartej  i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym  oleju .

Podawać na gorąco lub na zimno z pieczywem i surowymi warzywami.
Cukinia doskonale smakuje z  pomidorami.


4 komentarze:

jadwiga pisze...

a ja lubię cukinię pieczoną lub grillowana posyoaną tylko pieprzem i odrobina oliwy polana
j

Shenny pisze...

Muszę spróbować takiej - zawsze robię po prostu pieczone grube plastry z przyprawami, bez innych dodatków ;)

(nie chcę się czepiać, ale pewnie nie zauważyłaś, literóweczka w podtytule - P. McCartney, nie P.McCartneya chyba? :>)

margeta pisze...

Shenny! Dzięki za odwiedziny i podpowiedź. :) Faktycznie nie zauważyłam, pewnie to myślałam o słowach P.Mc.Cartneya i stąd to wyszło. Już poprawiłam. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam:)

margeta pisze...

Jadwigo ja też lubię cukinię pod różnorodną postacią. Wypróbuję też grilowanej w/g Twojego przepisu:) pozdrawiam