sobota, 29 sierpnia 2015

Roladki z soczewicą

ciasto na naleśniki: 
- szklanka mąki
-  pół szklanki mąki owsianej
- ok.półtorej  szklanki wody lub mleka roślinnego
-  2 łyżki oleju
-  sól, pieprz ziołowy, szczypta kurkumy
- olej do smarowania patelni
Składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli jest za gęste dodajemy odrobinę wody, jeśli za rzadkie więcej mąki. Ciasto odstawiamy na 10-15 minut, a następnie wlewamy niewielką ilość ciast na rozgrzaną patelnię, rozprowadzamy je kulistym ruchem po całej patelni. Smażymy z obu stron na lekko zloty kolor.

 farsz:
-  półtorej szklanki ugotowanej soczewicy
-  pół strąka papryki
- kawałek cukinii
-  kilka pieczarek
-  mała cebulka
-  ząbek czosnku
-  natka pietruszki
 - 2 łyżki oleju
-  sól, pieprz, ulubione zioła
-  dodatkowo kilka liści sałaty i  pomidor

Ugotowaną soczewicę przepuść przez praskę.
Wszystkie warzywa pokrój, podduś na patelni, wystudź a następnie dodaj do soczewicy. Całość wymieszaj, przypraw do smaku.
Pomidora sparz, zdejmij skórkę.
Naleśniki posmaruj masą soczewicową , na to połóż  liście sałaty i pokrojonego pomidora. Zwiń naleśniki formując roladę.  Z każdej roladki odkrój brzegi, pozostałość pokrój na trzy części.




3 komentarze:

pozielonemu pisze...

Mniam! Myślę, że może to być fajny pomysł na przekąskę do pracy :)

Anonimowy pisze...

Świetny blog kulinarny! Znalazłam tu tyle wegetariańskich inspiracji, wszystko oglądam z burczącym żołądkiem, już nie mogę się doczekać wypróbowania pierwszych przepisów :)) Życzę powodzenia w dalszym prowadzeniu strony.

margeta pisze...

Dziękuje za pozytywna ocenę, żal mi tylko burczącego brzucha, gdybym mogła chociaż czymś poczęstować, byłabym usatysfakcjonowana:) pozdrawiam