czwartek, 26 września 2013

Dyń-ser :)


 - niewielki  kawałek dyni
  -  sól, pieprz
  -  dowolne przyprawy:
     np. czosnek granulowany, papryka ostra
 - olej do smażenia


Obrany kawałek dyni pokroić w cienkie plastry.
Następnie należy posypać solą, pieprzem i czosnkiem.
Pozostawić chwilę by dynia nabrała smaku.
 Smażyć krótko z obu stron na rozgrzanym  oleju.



wtorek, 24 września 2013

Dynia z porem

-   dynia
-   kawałek pora
-   łyżka oleju
-   sól, pieprz, czosnek granulowany

Dynię kroimy na cienkie plastry ( ok.1mm grubości ) solimy, posypujemy pieprzem i  obsmażamy na patelni z dwu stron , dodajemy pokrojony w plastry por, dusimy do miękkości przyprawiamy do smaku.
Podajemy z  dowolną surówką i pieczywem.




niedziela, 22 września 2013

Konfitura z malin


 - 1  kg malin
- 1 kg cukru  
-  1 szklanka wody


Maliny przebrać, czyścić  z szypułek, jeśli trzeba opłukać  na sicie
 i włożyć do garnka.
Zasypać szklanką cukru i pozostawić na 3-4 godziny.
Z pozostałego cukru i szklanki wody zagotować  syrop. Do syropu włożyć owoce wraz z sokiem i gotować na wolnym ogniu, wstrząsając od czasu do czasu  garnkiem.
 Gotować chwilę, następnie odstawić z ognia na kilka minut i ponownie zagotować. Czynność powtórzyć kilka razy.
Konfitury będą gotowe gdy owoce staną się szkliste a syrop dość gęsty.
Dobrze ugotowane konfitury powinny zawierać maliny w całości .
 Gotowe konfitury nakładać do czystych, wyprażonych słoików, zamknąć i na 10 minut postawić do góry dnem.






niedziela, 25 sierpnia 2013

Młoda kapusta

-   główka  kapusty
-   2-3młode marchewki
-  ok.30 dag pieczarek
-   cebula
-  koncentrat pomidorowy
-  świeży koperek
 -   2 ząbki czosnku
-  ziele angielskie ( ok. 4 szt.), liść laurowy
-   sól,pieprz,majeranek, magii.
- olej
- 2 łyżki mąki


Kapustę posiekać i posolić, lekko wycisnąć. Odstawić, by zmiękła.
W tym czasie gotujemy bulion z pokrojonej marchewki, dodając ziele i liść laurowy.
Podsmażamy na oleju pokrojone pieczarki z cebulką.
Kapustę zalewamy niewielką ilością wody i doprowadzamy do wrzenia,
wystarczy by się zagotowała, odcedzamy.
Tak przygotowaną kapustę zalewamy bulionem, dodajemy podduszone  pieczarki,
chwilę gotujemy.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
 Gdy kapusta jest już miękka, dajemy zasmażkę.
 Na koniec dodajemy koper i posiekany czosnek.
Smakujemy, doprawiamy .
Opcjonalnie można dodać ugotowaną soczewicę.



środa, 24 lipca 2013

Młody bób.

-  bób
-  troszkę oleju
-  cebulka

Wyłuskany, młody  bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości .
Odsączamy.
Na patelni podduszamy drobno pokrojoną cebulkę.
 Zdejmujemy z ognia, dodajemy bób,
 łączymy składniki   i .....smacznego :)






niedziela, 14 lipca 2013

Wege-majonez z ziemniaka.

 -   dwa ziemniaki (ugotowane w mundurkach)
-  1/3 szklanki oleju
-   1/3szklanki mleka sojowego naturalnego
-  3 łyżki  soku z cytryny
-  2 łyżki musztardy
-   sól (ok.1/3 łyżeczki)
-   pieprz
-  opcjonalnie: ząbek czosnku

Ugotowane i obrane ziemniaki , ( ważne: ziemniaki muszą być jeszcze ciepłe), miksujemy w blenderze  z pozostałymi składnikami, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przyprawiamy do smaku.
 Jeżeli majonez jest za gęsty dodajemy troszkę oleju i  mleka i miksujemy.

Gotowy przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki.
Majonez jest wspaniałym dodatkiem do sałatek.
Możemy go także  używać do zabielania zup i sosów.






wtorek, 25 czerwca 2013

Pomidory z roszponką

-  2 średnie pomidory ( lub kilka koktajlowych )
-  garść sałaty roszponki
-  czarne oliwki
-  łyżka oliwki
-  sól, świeżo zmielony pieprz
-  opcjonalnie łyżka octu winnego




Pomidory sparzyć, pokroić na plastry. Ułożyć na talerzu.
 Przyozdobić umytą i obsuszoną  sałatą roszponką.
 Posolić i posypać pieprzem
Na wierzch położyć oliwki. Całość skropić oliwką


(przepis Asi)


niedziela, 23 czerwca 2013

Banan w czekoladzie

 - kawałki banana
- tabliczki czekolady gorzkiej
- pokruszone orzeszki np. ziemne

Końce kawałków banana zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i obtaczamy w orzerzkach.
Gotowe po wystudzeniu :)




sorki zdjęcie z komórki  : (

niedziela, 2 czerwca 2013

Deser rozweselający.

  - dwie łyzki kakao
-  płaska łyżeczka cukru waniliowego
-  łyżeczka mąki ziemniaczanej
-  szklanka mleka sojowego
-  jeden banan
-  łyżka pokruszonych orzechów włoskich
-  kawałek gorzkiej czekolady

Kakao , cukier i mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimnym mlekiem, podgrzewamy do zagotowania, ciągle mieszając.
Do przestudzonego budyniu dodajemy rozgniecionego widelcem banana i orzechy. Całość miksujemy .
Dekorujemy startą czekoladą .
Wstawiamy na co najmniej 15 minut do lodówki.


wtorek, 21 maja 2013

Krem z soczewicy.

-  10 dag czerwonej soczewicy
- 15 cebuli
- 5 dag czosnku
- 20dag ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 0.5 l wywaru z warzyw
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- prażone siemię lniane lub pestki słonecznika

Ziemniaki i soczewicę zalej bulionem, gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw.
Dodaj podsmażony czosnek i cebulę.
Pod koniec gotowania dodaj koncentrat i przyprawy. Ciepłą zmiksuj.
Podaj z prażonym siemieniem lnianym lub prażonymi ziarnami słonecznika




poniedziałek, 6 maja 2013

Czekoladowy deserek z awokado.


- tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- dojrzałe awokado
-  4 łyżki gęstego mleczka kokosowego
       ( z wierzchu puszki)
-  2 łyżki miodu z mniszka lub syrop z agawy
-  cynamon
 - łyżka skórki z pomarańczy
- szczypta pieprzu cayenne

 Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zanurzając garnek w większym garnku z gotującą się wodą,  dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy.
Po wystygnięciu przekładamy do blendera, dodajemy awokado bez skórki i  pozostałe składniki.
Miksujemy na gładki mus.
Przekładamy do pucharków i dekorujemy.
Przed podaniem należy schłodzić.


sobota, 4 maja 2013

Tortilla

ciasto na placki:

-   szklanka mąki pszennej
-  szklanka mąki kukurydzianej
-  łyżka oleju
-  łyżeczka soli
-  pół szklanki wody

 Przygotowanie ciasta

  Z podanych składników zagnieść elastyczne i gładkie  ciasto.
Podzielić na równe części. Kolejno rozwałkować na cienkie placuszki
i smażyć na rozgrzanej  patelni lekko posmarowanej olejem.
 Gdy na plackach pojawią się pęcherzyki i brązowe plamki, odwracamy
i smażymy z drugiej strony.
 Zdejmujemy i układamy na talerzu, by nie wysychały i były elastyczne  możemy przykryć
je wilgotną ściereczką.




                                         nadzienie:
                  - 1/4 papusty p;ekinki
                  - 20 dag pieczarek
                  - cebula
                  - pomidor
                  -sól
                 - dowolne przyprawy

Wszystkie składniki poddusić.
Placuszki napełnić nadzieniem i zwijać w tortillę.