niedziela, 15 maja 2011

Łazanki z warzywami

 - 8 kotletów sojowych
-  pół pęczka kopru
-  łyżka soku z cytryny
-  marchew lekko podgotowana
-  nieduża cukinia
-  20 dag szpinaku
-  ząbek czosnku
 - 250 g makaronu  łazanki
 -  2 łyżki oliwy
-  sól, świeżo zmielony pieprz
 -  plasterki cytryny do dekoracji

 Kotlety ugotować w dobrze przyprawionym bulionie. Wystudzić, odcisnąć natrzeć sokiem z cytryny, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem,solą i pokrojonym koperkiem.
Owinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 15 minut
.Makaron ugotować, odcedzić.
 Marchew i cukinię pokroić w cienkie słupki, poddusić, dodać pokrojone pieczarki ,
szpinak, pod koniec duszenia dodać ugotowany makaron i rozgnieciony ząbek czosnku.
Jednocześnie obsmażamy  kotlety z obu stron na rumiano ( można je pokroić na cztery części) .
 Makaron z warzywami układamy na półmisku, na wierzch kładziemy rumiane kotlety.
Przybieramy gałązkami kopru i plasterkami cytryny.

2 komentarze:

WegeNation pisze...

szkoda,ze nie ma zdjecia, ciekawa jestem jak 'wizualnie', bo fajny przepis ;]

margeta pisze...

Wygląda apetycznie i tak smakuje. Zdjęcie dołączę, mam chwilowy problem, proszę wybaczyć:)