niedziela, 29 maja 2011

placek z rabarbarem


   Ciasto
   -  1.5 szklanki mąki razowej
    -  1  szklanka płatków owsianych
    -  4 łyżek cukru
    -  cukier wanilinowy
    -  pół szklanki oleju
    -  pół szklanki wody
    -  pół łyżeczki proszku do pieczenia ( niekoniecznie)
   Składniki połączyć , zagnieść ciasto, włożyć do lodówki..

dżem  rabarbarowy:
Kilka łodyg rabarbaru  (ok. 8-10 ) umyć i obrać z z pierwszych włókien, pokroić na centymetrowe paski. podlać niewielką ilością wody, gotować na wolnym ogniu. Gdy rabarbar rozgotuje się dodać cukier ,  dalej gotować na wolnym ogniu w celu zredukowania wody.

 masa budyniowa:
 - 2 szklanki mleka roślinnego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej (pełne ale nie czubate)
-  cukier waniliowy
- łyżka cukru
 Z podanych składników ugotować gęsty budyń .

 Wykonanie:
 Ciasto dzielimy na trzy części. Dwie części wykładamy na dno tortownicy i wylepiamy brzegi, na ciasto kładziemy dżem rabarbarowy (jeśli jest zbyt rzadki mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej), na dżem kładziemy  masę budyniową . Na wierzch rwiemy  kawałki pozostałego ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 50 minut.



 Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.




1 komentarz:

Agata pisze...

wygląda pysznie :D