Ciasto
- 1.5 szklanki mąki razowej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 4 łyżek cukru
- cukier wanilinowy
- pół szklanki oleju
- pół szklanki wody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia ( niekoniecznie)
Składniki połączyć , zagnieść ciasto, włożyć do lodówki..
dżem rabarbarowy:
Kilka łodyg rabarbaru (ok. 8-10 ) umyć i obrać z z pierwszych włókien, pokroić na centymetrowe paski. podlać niewielką ilością wody, gotować na wolnym ogniu. Gdy rabarbar rozgotuje się dodać cukier , dalej gotować na wolnym ogniu w celu zredukowania wody.
masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej (pełne ale nie czubate)
- cukier waniliowy
- łyżka cukru
Z podanych składników ugotować gęsty budyń .
Wykonanie:
Ciasto dzielimy na trzy części. Dwie części wykładamy na dno tortownicy i wylepiamy brzegi, na ciasto kładziemy dżem rabarbarowy (jeśli jest zbyt rzadki mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej), na dżem kładziemy masę budyniową . Na wierzch rwiemy kawałki pozostałego ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 50 minut.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
1 komentarz:
wygląda pysznie :D
Prześlij komentarz