niedziela, 29 maja 2011

Pasta z fasoli

-  szklanka ugotowanej białej fasoli
   (można użyć odsączoną fasolką  z puszki)
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  pół pęczka posiekanego kopru
-  kilka kropel sosu sojowego
-  2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cząber , majeranek, curry, bazylia
 opcjonalnie czosnek

 Wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolę przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie łyżką  mieszamy na gładką masę . Otrzymamy  smaczną podstawową  pastę , którą możemy dodatkowo, dowolnie w.g smaku  przyrządzać czosnkiem, pieczarkami ( kilka drobno pokrojonych  pieczarek poddusić  na oleju ) lub drobno pokrojoną kiszoną kapustą .
 Do pasty można dodać kiełki, natkę pietruszki, kmin rzymski  lub startą na tarce o grubych oczkach  marchew.




3 komentarze:

Joanna pisze...

dobra pasta z fasoli nie jest zła :-)

WegeNation pisze...

jejku paste z fasoli robi sie bardzo latwo i szybko i na kanapce pewnie sie fajnie rozmarowywuje, juz sobie obiecuje, ze jak tylko skoncze jesc te, ktora zrobilam z ciecierzyca to wyprobuje czegos fasolowego.

jadwiga pisze...

no tak ale ja na diecie absolutnej jestem musze sobie schudnąć i już