wtorek, 17 maja 2011

Batoniki baunty


 -  szklanka wiórek
 -   3  łyżki planty
 -  5 łyżek mleka kokosowego
 -  1 -2 łyżki cukru pudru

 -  wegańska czekolada (ok. 100 g)


Cztery pierwsze składniki ogrzewam na wolnym ogniu,  mieszam  do momentu połączenia się. Konsystencję reguluję wiórkami lub mlekiem. Zdejmuję z kuchenki, studzę. Wystudzoną masę przekładam do prostokątnego pojemnika na żywność, rozsmarowuję na  grubość ok. 1.5- 2  cm, wkładam  na godzinę do zamrażalnika. Po wyjęciu kroję na małe batoniki., zanurzam w rozpuszczonej  czekoladzie.
 Czekoladę najlepiej rozpuścić , ogrzewając ją w garnku umieszczonym w większym garnku  z wrzącą wodą.
.






5 komentarzy:

WegeNation pisze...

hm super, wlasnie dzis mialam ochote na kokosowe mini batoniki z biedry, ale oczywiscie mleko w proszku i tak dalej ;] a tu przychodze do domu i mam przepis, fajno :)

Joanna pisze...

mniam, mniam. Dzięki za deserową inspirację :-)

Javero pisze...

3 łyżki planty? Co to jest? Proszę o wyjaśnienie i wskazówkę gdzie to dostać. ;-)

margeta pisze...

Javero, planta to jest tłuszcz roślinny, bez konserwantów, właściwie do smażenia ale czasami używam go do różnego rodzaju mas, bo ma stałą konsystencję i tak fajnie zagęszcza. Do batoników można używać innej wegańskiej margaryny.

Anonimowy pisze...

No tak ale planta nie jest weganska przeciez .
Znaczy sie sklad jest okej ale jest produkowana przez firme ktora robi testy na zwierzetach !