- szklanka wiórek
- 3 łyżki planty
- 5 łyżek mleka kokosowego
- 1 -2 łyżki cukru pudru
- wegańska czekolada (ok. 100 g)
Cztery pierwsze składniki ogrzewam na wolnym ogniu, mieszam do momentu połączenia się. Konsystencję reguluję wiórkami lub mlekiem. Zdejmuję z kuchenki, studzę. Wystudzoną masę przekładam do prostokątnego pojemnika na żywność, rozsmarowuję na grubość ok. 1.5- 2 cm, wkładam na godzinę do zamrażalnika. Po wyjęciu kroję na małe batoniki., zanurzam w rozpuszczonej czekoladzie.
Czekoladę najlepiej rozpuścić , ogrzewając ją w garnku umieszczonym w większym garnku z wrzącą wodą.
.
5 komentarzy:
hm super, wlasnie dzis mialam ochote na kokosowe mini batoniki z biedry, ale oczywiscie mleko w proszku i tak dalej ;] a tu przychodze do domu i mam przepis, fajno :)
mniam, mniam. Dzięki za deserową inspirację :-)
3 łyżki planty? Co to jest? Proszę o wyjaśnienie i wskazówkę gdzie to dostać. ;-)
Javero, planta to jest tłuszcz roślinny, bez konserwantów, właściwie do smażenia ale czasami używam go do różnego rodzaju mas, bo ma stałą konsystencję i tak fajnie zagęszcza. Do batoników można używać innej wegańskiej margaryny.
No tak ale planta nie jest weganska przeciez .
Znaczy sie sklad jest okej ale jest produkowana przez firme ktora robi testy na zwierzetach !
Prześlij komentarz