środa, 8 czerwca 2011

Pierożki z fasoli


  ciasto :
    -   2.50 szklanki mąki
    -  ok. 1 szklankę wody
    -  2 łyżki oleju
    -  pół łyżeczki soli



            farsz:
 -  2 szklanki białej fasoli
 -  cebula
 -  łyżka bułki tartej
 -  2 łyżki zmielonych płatków owsianych
 -  sol, pieprz, majeranek, curry

 Namoczoną i ugotowaną fasolę  przemielić przez maszynkę razem z bułką i płatkami  .
Dodać posiekaną i podsmażoną cebulkę i przyprawy. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować , wykrawać małą szklaneczką kółka, wkładać farsz,
formować pierogi i gotować.
 Podawać ciepłe polane podgrzaną oliwką z oliwek i posiekanym koperkiem,
lub odgrzewane.



Brak komentarzy: