poniedziałek, 20 czerwca 2011

Brokuł z ciecierzycą

Fot T.Ch.

  -  brokuł (ok. 500g)
-  puszka ciecierzycy konserwowej
-  cebula (może  być czerwona)
-  koncentrat pomidorowy
-  olej do smażenia
-  sól,  pieprz, oregano,
 - drobno pokrojony koperek

 Brokuły krótko obgotować, podzielić  na różyczki.
 Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju, dodać  ciecierzycę (część można rozmiażdżyć widelcem, pozostałą zostawić w całości ), obgotowane krótko różyczki brokuła, smażyć na wolnym ogniu  (brokuł ma być miękki ale chrupiący czyli al dente). Dodać koncentrat pomidorowy, koperek i przyprawy, wymieszać, podsmażyć, przyprawić do smaku.


1 komentarz:

Kasia pisze...

Bardzo smacznie brzmi. Zastanawiam się co do tego najlepiej pasuje, biały ryż czy ziemniaki?