- 30 dag maku
- 15 dag cukru pudru
- 6 łyżek kaszy manny
- pół kg jabłek
- 15 dag margaryny wegańskiej lub oleju
- 3 łyżki płatków owsianych zalanych gorącą wodą
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach migdałowy.
Opłukany mak zalać wrzącą wodą i gotować ok.20 minut.
Wystudzony przekręcić przez maszynkę lub miksować w blenderze .
Do maku dodać kaszę manną, , utarte jabłka i pozostałe składniki ,
wymieszać.przełożyć do tortownicy, piec ok. 45 minut.
Można ( wskazane!) zrobić polewę czekoladową.
- 15 dag cukru pudru
- 6 łyżek kaszy manny
- pół kg jabłek
- 15 dag margaryny wegańskiej lub oleju
- 3 łyżki płatków owsianych zalanych gorącą wodą
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach migdałowy.
Opłukany mak zalać wrzącą wodą i gotować ok.20 minut.
Wystudzony przekręcić przez maszynkę lub miksować w blenderze .
Do maku dodać kaszę manną, , utarte jabłka i pozostałe składniki ,
wymieszać.przełożyć do tortownicy, piec ok. 45 minut.
Można ( wskazane!) zrobić polewę czekoladową.
5 komentarzy:
Brzmi bardzo soczyście, masz może gdzieś zdjęcie schowane w zbiorach? Makowiec często mi jest za suchy wersja z jabłkami o wiele lepiej brzmi :)
Czy mozna wiedziec ile ma byc oleju?Faktycznie zdjecie by sie przydalo aby zobaczyc jak wyglada zwiazany po upieczeniu.Na jaka forme sa te proporcje?dziekuje
Anonimowy:) Olej daję w zastępstwie, jak nie mam margaryny wegańskiej. Daję go ok. pół szklanki.
Ta porcja wystarczy na średnią tortownicę. Ja zazwyczaj robię podwójną porcję i piekę w dużej blasze, byśmy się nasycili na jakiś czas:).
dziekuje za odpowiedz.Nie pieklam jeszcze takiego makowca i ciekawa jestem jak wyjdzie.Bede chciala zastapic cukier puder trzcinowym i dodac inne bakalie,pozdrawiam
Wlasnie jestem po degustacji makowca.Jak dla mnie wysmienity.Dodalam bakalii i posmarowalam lukrem.Dziekuje za przepis,Wesolych Swiat!
Prześlij komentarz