sobota, 17 grudnia 2011

Wegański makowiec z jabłkami

- 30 dag maku
- 15 dag cukru pudru
-  6 łyżek kaszy manny
-  pół kg jabłek
-  15 dag margaryny wegańskiej lub oleju
-  3 łyżki płatków owsianych zalanych gorącą wodą
-  półtorej  łyżeczki proszku do pieczenia
 - zapach migdałowy.

 Opłukany mak zalać wrzącą wodą i gotować ok.20 minut.
Wystudzony przekręcić przez maszynkę lub miksować w blenderze .
 Do maku dodać kaszę manną, , utarte jabłka i pozostałe składniki ,
wymieszać.przełożyć do tortownicy, piec ok. 45 minut.
 Można ( wskazane!) zrobić polewę czekoladową.

5 komentarzy:

Kasia pisze...

Brzmi bardzo soczyście, masz może gdzieś zdjęcie schowane w zbiorach? Makowiec często mi jest za suchy wersja z jabłkami o wiele lepiej brzmi :)

Anonimowy pisze...

Czy mozna wiedziec ile ma byc oleju?Faktycznie zdjecie by sie przydalo aby zobaczyc jak wyglada zwiazany po upieczeniu.Na jaka forme sa te proporcje?dziekuje

margeta pisze...

Anonimowy:) Olej daję w zastępstwie, jak nie mam margaryny wegańskiej. Daję go ok. pół szklanki.
Ta porcja wystarczy na średnią tortownicę. Ja zazwyczaj robię podwójną porcję i piekę w dużej blasze, byśmy się nasycili na jakiś czas:).

Anonimowy pisze...

dziekuje za odpowiedz.Nie pieklam jeszcze takiego makowca i ciekawa jestem jak wyjdzie.Bede chciala zastapic cukier puder trzcinowym i dodac inne bakalie,pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Wlasnie jestem po degustacji makowca.Jak dla mnie wysmienity.Dodalam bakalii i posmarowalam lukrem.Dziekuje za przepis,Wesolych Swiat!