środa, 9 maja 2012

Masa czekoladowa najprostsza

- opakowanie polewy czekoladowej orzechowej  np. firmy Gelwe
- tabliczka gorzkiej czekolady
-  3-4 łyżki mleka roślinnego

 Przygotuj dwa różnej wielkości garnki, w większym zagotuj  wodę i umieść w nim garnek z w.w składnikami.
   Wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej do połączenia się składników.
 Masę rozprowadź równomiernie na mazurku i udekoruj  orzechami, skórką pomarańczową lub bakaliami.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Czy ta polewa czekoladowa Gelwe jest na pewno wegańska? Byłoby super, gdyby była...
Czy możesz podać nazwę konkretnie jakiej czekolady używasz?
Ja zawsze mam problem ze znalezieniem takiej bez mlecznych dodatków, no i jeszcze ta lecytyna sojowa dochodzi. Staram się jej unikać, chociaż przyznaję, że nie dokońca rozumiem co z nią nie tak.
Świetny blog, bardzo pomocny w codziennym gotowaniu. Będę zaglądać częściej.
Olga

margeta pisze...

Polewę zazwyczaj robię sama , ale czasami używam gotowej takiej rozpuszczalnej w kąpieli wodnej . Gelwe orzechowa jest okej. Ostatnio kupiłam polewę w formie draży deserową z DEKOMORRENO też nie zawiera mleka. Można też rozpuścić gorzką czekoladę - te najczęściej są wegańskie.
Pozdrawia:)