wtorek, 27 marca 2012

Wielkanoc tuż, tuż.


Święta to czas szczególny, przy stole zbiera się rodzina,
by delektować się smakami znanymi z dzieciństwa.
  Na stole wielkanocnym obok przekąsek i ciast ( babki,  bajecznie kolorowe mazurki, keksy)
nie może zabraknąć surówek i sałatek
 W sklepach  możemy dostać nowalijki ale nie zapomnijmy o przygotowaniu skarbnicy witamin - kiełków.
Wskazane jest  też  zrobić wcześniej na parapecie mini ogródek z ziołami , pietruszką i cebulką.

Doskonałym dopełnieniem świątecznego stołu będą owoce, soki, nektary
i wiosenne dekoracje: bukiet żonkili, krokusy, bukszpan, świeżo posiany owies.
No i oczywiście pamiętajcie o  rozmowach z rodziną.i długich spacerach po świeżym powietrzu.

Już dziś warto pomyśleć o menu. Zapraszam  do odświeżenia przepisów
 Może znajdziesz coś ciekawego na moim  ubiegłorocznym  stole wielkanocnym  :)
Pomysłów na sałatki i surówki proszę szukać w etykietach " Sałatki"
Serdecznie zapraszam!
W tym roku  przygotuję  niektóre inne potrawy i dołączę nowe przepisy.
- pozdrawiam wiosennie:)




sobota, 24 marca 2012

Szybka przekąska

- dwa płaty wafli tortowych.
 - ziemniaki
 - kawałek  sera tofu
 - mała cebulka
 -  kawałek papryki
- 2 łyżki oleju
-  pieprz, sól ,  ulubione przyprawy

Ugotowane zmięte ziemniaki  łączymy z  rozkruszonym tofu, podduszoną cebulką i papryką.
Przyprawiamy do smaku. Gorącą masę rozsmarowujemy na waflu tortowym.
Wafel zwijamy w rulon tak jak roladę. Po wystudzeniu kroimy w plastry.
 Podsmażamy na złoty kolor  na oleju.
    


Jest to szybka przekąska dla niespodziewanych gości, mini namiastka pierogów.
Jeżeli mamy wystudzone  ziemniaki z obiadu, możemy je podgrzać wkładając na patelnię do podduszonej cebuli i papryki.                                          

poniedziałek, 19 marca 2012

Kasza jaglana z brokułem.


  - pół małego brokuła  ugotowanego al dente
-  jedna cebula
-  szklanka kaszy jaglanej
- półtorej szklanki wody
-  łyżeczka ziaren gorczycy
-  pól łyżeczki kurkumy
-  4 łyżki oleju
-  ok. łyżeczka soli
- garść prażonego na suchej patelni sezamu

 Cebulę drobno pokrój, zeszklij na oleju.
Do  garnka o grubym dnie wsyp ziarna gorczycy, gdy zaczną pękać i strzelać dodaj kaszę,
podduszoną cebulę i kurkumę, podpraż kilka minut ciągle mieszając.
Następnie dodaj sól i ostrożnie wlej wrzątek, zamieszaj, przykryj pokrywką
i  gotuj 20 minut na wolnym ogniu, gdy kasza wchłonie cały płyn.
 Po wyłożeniu na talerz posyp podprażonym sezamem.
 Podawać z  surówką z dowolnych warzyw.

sobota, 17 marca 2012

Zlote kulki kaszy jaglanej - właściwości.

Ogólnie wszystkie kasze są niezbędnym i bardzo ważnym składnikiem prawidłowo skomponowanej diety.
Kasza jaglana jest zdecydowanie najzdrowsza ze wszystkich produktów obecnych w naszej diecie.Jest jednym z najbardziej lekkostrawnych pokarmów zbożowych, nie zawiera glutenu. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E, lecytynę, wapń, potas,magnez, cynk,zawiera najwięcej ze wszystkich kasz żelaza. Dostarcza organizmowi krzemionki, ważnej dla zdrowia i urody (poprawia stan skóry, włosów i paznokci).
Jako jedyna kasza ma odczyn zasadowy, odkwasza organizm.  Pomaga oczyścić organizm z toksyn, polecana jest osobom walczącym z nadwagą.  Poprawia pamięć i reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Kleiki z kaszy jaglanej zalecane są przy  chorobach przewodu pokarmowego, nerek  i rekonwalescentom po operacjach . Kasza ma właściwości antydepresyjne i zawiera znaczne ilości antyoksydantów.
Wspomaga leczenie infekcji  górnych  dróg oddechowych, ponieważ usuwa nadmiar wilgoci z organizmu. Wskazana jest przy chorobach śluzowych takich jak katar, kaszel i choroby oskrzeli i płuc.





 Kasza ma właściwości rozgrzewające dlatego wskazana jest zwłaszcza na zimowe śniadania .
Mażna ją podawać na słodko,  słono w postaci sypkiej, kleików i kotletów.

 Wskazane jest gotowanie kaszy na wodzie, nie na mleku.
  W celu polepszenia smaku  wskazane jest przed gotowaniem  sparzyć ją wrzątkiem
  lub podprażyć na oleju często mieszając.

Polecam moje przepisy  z kaszy  jaglanej :
Zimowe śniadanie 
Eskalopki w sosie koperkowym
Jaglana z brokułem
Jaglonez
Mleko z kaszy jaglanej

wtorek, 13 marca 2012

Paszteciki austriackie ze szpinakiem.

 ciasto naleśnikowe

-  3 łyżki zmielonych płatków owsianych
-  1.50 szklanki mleka roślinnego
-  1.50 szklanki wody
-  2.50 szklanki mąki
-  pół łyżeczki soli
-  pieprz, majeranek, kurkuma, curry, imbir, oregano
                                                      -  2 łyżki oleju

  Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy  pikantne ciasto naleśnikowe,
smażymy na patelni naleśniki.

 farsz:
-  40  dag  szpinaku  mrożonego
-  kilka pieczarek
-  2  ząbki  czosnku
-  jedna  cebula
-  2  łyżki  oliwy
-  2  łyżki  bułki  tartej
  - sól ,  pieprz
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulkę i czosnek drobno pokroić.
Tak przygotowane   zeszklić  na  oliwie  dodać  szpinak  ,  odparować ,
 zagęścić  bułką  tarta  ,
 Doprawić  do  smaku .
 Naleśniki smarować  nadzieniem  zwijać  w  tzw .  rulonik , kroić na mniejsze części .
Przed podaniem podsmażyć na rumiano..









Nieznana kuchnia świataOrganizator: Aniko

piątek, 9 marca 2012

Buraczki z brokułem

-  kilka liści kapusty pekinki
-  papryka
-  mały surowy burak
- kilka ugotowanych różyczek brokułu
-  łyżka pokrojonej cebuli
- sos winegret


 Kapustę pekińską  i paprykę pokroić. Obrany burak (surowy) zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
 Połączyć pekinkę, paprykę, startego buraczka i cebulę, dodać ugotowanego brokuła. Wymieszać z sosem winegret, przyprawić do smaku.  można posypać prażonym słonecznikiem lub kiełkami.


              Sos  winegret   


 Kilka  łyżek  oleju  zmiksuj z  sokiem  z  cytryny ,  ząbkiem  czosnku
i  kilkoma  kroplami  sosu  sojowego .

niedziela, 4 marca 2012

Ostra zupa zimowa.


-  kilka pieczarek
-  pół strąka czerwonej papryki
- pół cebuli
-  kawałeczek papryczki chili
- 4-5 kotletów sojowych
-   mąka
-  ząbek czosnku
-  koncentrat pomidorowy( 2 łyżki)
-  olej
 -  sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, oregano, imbir, curry, bazylia
-  liść pora

Kotlety obgotowujemy w dobrze przyprawionym bulionie warzywnym.
 Po wyjęciu kotletów do bulionu dodajemy ok.1.5 - 2 l wody i kawałek ostrej papryczki i pokrojoną marchew, gotujemy .
 Pieczarki,cebulę i paprykę, kroimy i podsmażamy na oleju.
 Dodajemy do wrzącego bulionu.
Kotlety tniemy w paski, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju.  Jeżeli chcemy mieć bardziej zawiesistą  zupę,  pod koniec możemy dodać łyżkę mąki.by połączyła się z olejem.
Podsmażone kotlety  dodajemy do zupy.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojony por,  roztarty czosnek i przyprawy, dużo przypraw.
Zupa powinna być mocno przyprawiona i ostra .
 Zdejmujemy z ognia, zupa gotowa:).
Smacznego!