czwartek, 27 października 2016

Kotleciki słonecznikowe

-  szklanka słonecznika
- marchewka
-  mały kawałek pora
-  mały kawałek selera
- pół papryki
- łyżka koncentratu
- ząbek czosnku
- łyżka oleju
-sól, pieprz, sos sojowy jasny
Marchewkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek, pora i paprykę drobno pokrój. Tak przygotowane warzywa podduś na patelni kilka minut, aż zmiękną, dodaj koncentrat. Do lekko przestudzonej masy dodaj zmielony w młynku do kawy słonecznik, delikatnie wymieszaj. 
Początkowo masa wydaje się sucha ale nie należy nic dolewać, powoli pięknie się połączy.
Z masy formować kotleciki, panierować  w bułce lub pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na złoty kolor.




1 komentarz:

domino pisze...

Ciekawy przepis ...Czy filtrujesz wodę w swojej kuchni? Takim prawdziwym filtrem molekularnym z naturalną mineralizacją?