Dokładnie oczyszczone i umyte lub obrane marchewki, podziel na mniejsze kawałki, lekko posól, posyp ulubionymi ziołami i gotuj na parze ok.15 minut, tak by marchewki zmiękły, ale były al'dente.
"Zostając wegetarianinem ratujesz zwierzęta i ludzi,chronisz środowisko naturalne i jest to jedna z najzdrowszych rzeczy jakie możesz zrobić! " P. McCartney
niedziela, 14 stycznia 2024
Marchewka na parze.
Dokładnie oczyszczone i umyte lub obrane marchewki, podziel na mniejsze kawałki, lekko posól, posyp ulubionymi ziołami i gotuj na parze ok.15 minut, tak by marchewki zmiękły, ale były al'dente.
czwartek, 4 stycznia 2024
Przepis na szybkie i kruche pierniczki.
- kostka wegańskiej margaryny
- 3 łyżki stołowe miodu (np. miodu z mniszka )
- cukier wanilinowy
- przyprawa do piernika
- cynamon
- szczypta imbiru i kardamonu
- łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- kilka kropli soku z cytryny
- mąka
Składniki mieszamy ze sobą, jeżeli miód jest płynny to nie wymaga podgrzewania. Zagniatamy dość elastyczne ciasto.
Ciasto dzielimy na 3 części.
Każdą po kolei wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy pierniczki foremką dowolne kształty lub szklanką-kółeczka.
Ukladamy na blasze ( z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy krótko ( wzaleznosci od piekarnika ok.10 minut, ciastka zmieniają kolor ale powinny być lekko miękkie.
Po wystygnięciu lukrujemy ...i zjadamy lub chowamy do pojemnika.
uwaga : Jeżeli pierniczków nie lukrujemy a lubimy słodkie możemy dodać do składników troszkę cukru.
sobota, 9 grudnia 2023
Weganskie skwarki z selera
- kawałek selera
- sól, pieprz, papryką, czosnek granulowanh
- sos sojowy
- 5 łyżek oleju
Seler kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie i podsmażamy na rumiano na oleju. Do podrumienionych dodajemy przyprawy i sos sojowy.
Możemy pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulkę.
Czasami dodaje pokrojone w kostkę pieczarki, ale pieczarki najlepiej jest smażyć równocześnie z selerem.
I gotowe, teraz możemy dodać do pierogów, czy ziemniaczków, lub do kaszy.
sobota, 25 listopada 2023
Pierogi , kasza i soczewica.
- szklanka kaszy gryczanej
- 2/3 szklanki suchej soczewicy
- jeden duży ziemniak
- kilka pieczarek
- pół małej cebulki
- 2-3 łyżek olejuu
-pieprz, majeranek, pieprz ziołowy
- ulubione zioła,
opcjonalnie:
koperek, szczypior.
ciasto:
- mąka
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- sól 1/3 łyżeczki
- łyżka oleju
1. Przygotowujemy ciasto i farsz.
2. Lepimy pierogi 😀
-
czwartek, 16 listopada 2023
Pasta, pasztet z pieczarek.
- 500 pg pieczarek
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- szklanka wody
- szczypta kurkumy
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- sok z cytryny ok.2- 3 łyżki
- olej 3 łyżki
- kawałek pora lub cebuli
- 3 ząbki czosnku
- sól., pieprz ziołowy(duuużo), majeranek, gałka muszkatołowa
Kaszę jaglana, przepłukać, zalać szklanką wody ze szczyptą kurkumy, ugotować (20min)
Pieczarki pokroić na grube plastry, partiami smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Cebulkę i czosnek drobno pokrojony dodać do smażacych się pieczarek.
Słonecznik możemy zmielić w młynku na mąkę.
Wszystkie składniki zmieszać i zblendowac na jednolitą pastę., doprawić do smaku.
Włożyć do kokilek, wstawić do lodówki na conajmniej godzinę.
Podawać z pieczywem i warzywami.
Do pasztetu doskonale pasuje ogórek kiszony, ale może być szczypior, papryką, pór.
wtorek, 14 listopada 2023
Pierigi z tofu i kaszy jaglanej.
- mąka
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- sól 1/3 łyżeczki
- łyżka oleju
Przygotować ciasto.
farsz:
- kostka tofu (naturalnego lub wędzonego) - 180g
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- kawałeczek cebuli
- łyżka oleju
- sól, papryka słodka lub wędzona, pieprz do smaku
Kasze wypłukać, ugotować z 1.5 szklanki wody. Można dodać szczyptę soli i kurkumy. Wystudzić.
Tofu przepuścić przez praskę.
Drobno pokrojoną cebulkę poddusić na oleju.
Składniki połączyć i dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wycinać foremką lub szklanką krążki, nakładać farsz, zlepić pierogi.
Wrzucać partiami na wrzącą wodę, gotować 2 min. po wypłynięciu.
Odcedzić.
sobota, 4 listopada 2023
Orzechowiec
- 2 łyżki oleju
- 3-4 łyżek cukru
- cukier wanilinowy
- 4 łyżki wody lub mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- mąka ok. 2.5 szklanki
Zagnieść wszystkie składniki na miękkie ciasto, podzielić na trzy części .
Upiec w tortownicy 3 placki ,
po wystudzeniu przełożyć masą :
masa orzechowa:
2 szklanki mleka sojowego ugotować z cukrem i połową szklanki kaszy manny. Wystudzić.
Masa przełożyć wcześniej upieczone placki.
piątek, 20 października 2023
Placki z dyni i cukini.
- kawałek dyni
- kawałek cukinii
- kawałek pora
- duży ząbek czosnku
- łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki płatków owsianych
- sól, papryka słodka, papryka ostra
wtorek, 12 września 2023
Dzem mirabelkowy.
- mirabelki,
- cukier
Przygotowujemy dowolną ilość mirabelek, dokładnie płuczemy i usuwamy pestki.
Możemy gotować z pestkami, ale wtedy czeka nas mozolna praca, trzeba będzie je po ugotowaniu przetrzeć przez sito lub durszlak.
Umyte owoce wsypujemy do szerokiego garnka, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania to conajmniej 20 - 30 minut od zagotowainia.
Teraz jeśli gotujemy z pestkami to staramy się jak najbardziej przetrzeć przez sito, odrzucając pestki.
Gotowy dżem mierzymy kubeczkiem i dodajemy tyle samo cukru.
Całość gotujemy 10 minut często mieszając .
Goracy dżem wlewamy do wyparzonych sloikow, oczyszczamy do sucha szyjkę słoika, zakręcamy, odwracamy i ustawiamy na ściereczce. Po 10 minutach odwracamy i czekamy do wystygnięcia.
Ten dżem jest gęsty, świetnie nadaje się do przekładania ciast i tortów.
Obcja II - mniej słodka:)
Oczyszczone owoce smażymy i dodajemy mniej cukru, tak by nam odpowiadał smak. W tym przypadku należy sloiki zapasteryzować.
niedziela, 3 września 2023
Kotlety z cukinii.
- cukinia średniej wielkości ok.400g (jeżeli jest stara i ma ziarna należy je usunąć)
- 1-2 marchewki
- mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 3 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 łyżki płatków owsianych
-płaska łyżeczka skrobi
- szczypior lub kawałek pora
- posiekany koper lub natka.
- sól, pieprz, papryka słodka,
- bułka tarta lub otręby
do obtaczania
- olej do smażenia
Cukinię trę na tarce o grubych oczkach, marchew na tarce o średnich oczkach solę i odstawiam na 15 min. Po tym czasie odciskami z nadmiaru soku.
Sok możemy dodać do zupy.
Platki owsiane zalewam gorącą wodą, odstawiam, a gdy napęcznieją blenduję.
Cebulkę, szczypior, czosnek i koper drobno kroję
Wszystkie składniki łączę, dodaje kaszę jaglana, platki i przyprawy.
Całość mieszam, formuje niewielkie kotlety.
Obtaczam w otrębach ( mogą być pszenne, owsiane, żytnie lub zmieszane, można dodać troszkę sezamu, lub w bułce tartej).
Kotlety wykladam na rozgrzany olej, smażę z obu stron na złoty kolor.
Smacznego.
czwartek, 3 sierpnia 2023
Pyzy z soczewicą.
Robiąc kluski śląskie dajemy ziemniaki i mąką ziemniaczaną.
Pyzy....tu możemy zmieniać ilości składników.
ciasto na pyzy:
- ziemniaki ugotowane ok.0.5 kg
- jeden duży surowy ziemniak
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- mąką pszenna
- sól
Mąki bierzemy czwartą część w stosunku do ziemniaków .
Ugotowanene, wystudzonego ziemniaki przepuszczam przez praskę, surowego zcieram na tarce na drobnych oczkach, odciskami łącze razem. Wykladam na stolnicy , dzielę na cztery części i jedna części kładę na wierzch a to miejsce uzupełniam mąką (2 łyżki ziemniaczanej i pozostałe miejsce pszenną. Ciasto ma być elastyczne, ale nie twarde.
W zależności od rodzaju ziemniaków,
możemy dodać troszkę więcej mąki.
uwago: Do ciasta nie nadają się młode ziemniaki.
Gotowe ciasto rozwałkowuje na stolnicy na grubosc 1 cm i wykrawam koła szklanką lub wałkuje i dzielę na części.
Na środek tak przygotowanego placka kładę farsz , łącze końcówki formując kulki.. Gotowe wrzucam do wrzącej lekko osolonej wody, po wypłynięciu na wierzch gotuje ok.3 min.
Farsz może być z zielonej soczewicy i pieczarek lub z samych pieczarek.
- szklankę ugotowanej i zmielonej soczewicy
- pieczarki ( ilość w/g uznania)
- sól,, papryką słodka , papryką ostra, ulubione ziola
- olej
Farsz powinien być odpowiednio, dobrze przyprawiony, by był smaczny i wyczuwalny.
Podawać okraszone podsmażoną papryką, cebulką lub pieczarkami, przyprawione na ostro papryką.
czwartek, 16 lutego 2023
Paczki dyniowe z pomarańczą.
- 3 szklanki mąki
- 3 dag drożdży
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mleka roslinnego ( u mnie alpro waniliowe)
,- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 3/4 szklanki musu dyniowego
- 1 wege "jajo"
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- szczypta soli
Do nadzienia :
No gęsty dżem, powidla
( u mnie gesty wiśniowy)
Olej do smażenia ok. 1l
opcjonalnie:
lukier ( soku z pomarańczy i cukier puder)
kandyzowana skórka z pomarańczy .
Z drożdży, łyżki cukru, 2 łyżek ciepłego mleka i 2 łyżek mąki przygotuję zaczyn. Odstawiam na 15--20 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien wyrosnąć.
Do dużej miski wsypuje mąkę, dodaje szczypte soli, ciepłe mleko, mus dyniowego, soku z pomarańczy, aromat, olej, wege jajo i dwie łyżki cukru.
Całość wyrabiam ok.10-15 minut, (ciasto powinno być rzadsze niż na bułeczki), powinno być trochę lepkie i luźne . Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60. minut.
Na stolnicy kładę arkusz papieru do pieczenia, lekko posypuję mąką i wykladam ciasto, ponownie wyrabiam i rozwałkowuje na grubość ok. 1.5-2 cm.
Foremka lub szklanką wykrawam kółka, na każdy nakładam niecałą łyżeczkę dżemu i dokładnie zlepiam i znów zostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
A teraz to już tylko wyławiamy złociste paczki, osuszamy na papierze i lukrujemy. Gotowe
Po tym czasie w szerokim garnku powoli podgrzewam olej, sprawdzam: gdy wrzucony kawałek ciasta szybko wypłynie na wierzch to porą wrzucić paczki. Paczki mają pływać luźno i smażyć się z dwu stron na wolnym ogniu, by nie brązowiały zbyt szybko.
A teraz to już tylko wyławiamy złociste paczki, osuszamy na papierze i lukrujemy. Gotowe.
uwaga:
Jeżeli kawałek ciasta rzucony do oleju zbyt mocno i szybko brazowieje, należy zmniejszyć gaz i obniżyć temperaturę oleju.
Wege "jajo"
- vEGGs- roślinny zamiennik.