- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soku malinowego
- 2 łyżki kakao
- garść wiórek kokosowych
- garść rodzynek
- 2 łyżki słonecznika,
- orzechy włoskie
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- jabłko surowe lub kawałki z syropu
- aromat migdałowy lub rumowy
- dodatkowo :
polewa
wiórki do posypania
Wymieszać produkty suche z suchymi, mokre z mokrymi i razem połączyć,
dokładnie wymieszać , dodać pokrojone jabłko
Przelać do średniej tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok 35- 40 minut.
Można zrobić polewę i posypać wiórkami
4 komentarze:
Piekłem w weekend i wyszło bardzo smaczne, cała rodzinka się zajadała. Bardzo polecam ten przepis ;)
Jest mi miło że wszystkim smakowało!:)
Dzień dobry! :)
Mam pewne pytanie - czy zamiast cukru moge użyć melasy trzcinowej? Jeśli tak, to w jakiej ilości? Będę wdzięczna za odpowiedź :)
Maju, cukier nie odgrywa tu bardzo ważnej roli , jedynie smakową, z pewnością możesz zamienić go melasą trzcinową, ale o ilości musisz zadecydować sama w zależności jak słodkie chcesz otrzymać ciastko. pozdrawiam
Prześlij komentarz