piątek, 1 kwietnia 2011

Murzynek

-  3/4 szklanki mleka roślinnego
-  1/2 szklanki oleju
-  1/2 szklanki cukru
-  2 łyżki soku malinowego
-  2 łyżki kakao
-  garść wiórek kokosowych
-  garść rodzynek
-  2 łyżki słonecznika,
                                                      - orzechy włoskie
                                                       -  3 łyżki płatków owsianych
                                                      -   1 i 3/4 szklanki mąki
                                                      -  półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
                                                      -  1/4 łyżeczki sody
                                                      -  jabłko surowe lub  kawałki z syropu
                                                      - aromat migdałowy lub rumowy
 - dodatkowo :
                polewa
                wiórki do posypania

Wymieszać produkty suche z suchymi, mokre z mokrymi i razem połączyć,
dokładnie wymieszać , dodać pokrojone jabłko
Przelać do średniej tortownicy, włożyć do  nagrzanego  piekarnika, piec ok 35- 40 minut.
 Można zrobić polewę i posypać wiórkami


4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Piekłem w weekend i wyszło bardzo smaczne, cała rodzinka się zajadała. Bardzo polecam ten przepis ;)

margeta pisze...

Jest mi miło że wszystkim smakowało!:)

Maja pisze...

Dzień dobry! :)

Mam pewne pytanie - czy zamiast cukru moge użyć melasy trzcinowej? Jeśli tak, to w jakiej ilości? Będę wdzięczna za odpowiedź :)

margeta pisze...

Maju, cukier nie odgrywa tu bardzo ważnej roli , jedynie smakową, z pewnością możesz zamienić go melasą trzcinową, ale o ilości musisz zadecydować sama w zależności jak słodkie chcesz otrzymać ciastko. pozdrawiam