Dziś zamieszczam przepis na fileciki warzywne z ciecierzycą,
przygotowane przez mojego syna
Zdjęcie i przepis też są przez niego wykonane :)
Składniki:
1 szklanka namoczonej przez 8-12h ciecierzycy
1 średniej wielkości seler (2/5kg)
1 duża marchewka (1/4kg)
2/3 szklanki płatków owsianych
2 łyżeczki łuskanego słonecznika
szklanka bułki tartej
olej
sól i przyprawy: papryka słodka (0,5 łyżeczki), oregano (1 plaska łyżeczka), curry (0,5 łyżeczki), koperek (0,5 łyżeczki), odrobina granulowanego czosnku.
Sposób przygotowania: Ciecierzyce gotujemy, w tym czasie na drobnej tarce ucieramy seler i marchewkę. Pod koniec gotowania dosypujemy przyprawy: słodką paprykę, oregano, curry oraz koperek oraz dodajemy nieco soli, dosypujemy do ciecierzycy płatki owsiane i słonecznik, przykrywamy pokrywką i odstawiamy z ognia na 10-15 minut. Po tym czasie ciecierzycę częściowo (wg uznania) miażdżymy i dodajemy utarte warzywa oraz czosnek, dosalamy do smaku, dodajemy też nieco bułki tartej 1/3-1/2 szklanki w celu dodatkowego zagęszczenia masy, całość dobrze mieszamy. Następnie formujemy fileciki np. w formie prostokątów o grubości około 1,5-2cm. Obtaczamy w suchej bułce tartej i smażymy na oleju.
Fot T.Ch. |
zamieszczała przepisy mojego syna.:)
6 komentarzy:
Woah! Wyglądają przepysznie! Uwielbiam cieciorkę - to moje ulubione ziarno ze wszystkich <3.
Syn także jest weganinem? Super! :D
Tak oczywiście syn jest weganinem od 1997 roku, to dla niego nauczyłam się gotować wegańskie dania, dzięki niemu zmieniłam dietę :)
Syn od dawna lubi gotować i inspirować nowe potrawy, dlatego obok swoich będę dodawała jego przepisy.
Oo.. takie przepisy, to ja lubię. Do zrobienia :)
Ciekawy przepis :)
To syn mamę przekonał na weganizm :D? Nie do wiary, że też to się w ogóle spotyka :D
Great article.
Also visit my webpage; Indianapolis basement waterproofing
Prześlij komentarz