- 2 dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki
- 4 -5 łyżek cukru (w zależności od owoców)
- pół szklanki oleju
- pół szklanki mleka roślinnego lub wody
- pół torebki cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- ulubione owoce mogą być truskawki, wiśnie, śliwki , w zimie możemy dać bakalie
Ja dodałam pierwszych wiśni.
Banany zgnieść widelcem, miksować z cukrem i cukrem waniliowym , powoli dodawać produkty płynne. Dodać mąkę, proszek, sodę i sól, dokładnie wymieszać . Część ciasta wlać do średniej tortownicy, położyć wydrylowane wiśnie lub inne owoce, odsączone z soku ( uwaga: sok przyda się na lukier ), zalać pozostałym ciastem. Piec w piekarniku ok. 35 minut.
Gorący placek polać gęstym lukrem, zrobionym z soku wiśniowego i cukru pudru,
można przybrać owocami.
- 2 szklanki mąki
- 4 -5 łyżek cukru (w zależności od owoców)
- pół szklanki oleju
- pół szklanki mleka roślinnego lub wody
- pół torebki cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- ulubione owoce mogą być truskawki, wiśnie, śliwki , w zimie możemy dać bakalie
Ja dodałam pierwszych wiśni.
Banany zgnieść widelcem, miksować z cukrem i cukrem waniliowym , powoli dodawać produkty płynne. Dodać mąkę, proszek, sodę i sól, dokładnie wymieszać . Część ciasta wlać do średniej tortownicy, położyć wydrylowane wiśnie lub inne owoce, odsączone z soku ( uwaga: sok przyda się na lukier ), zalać pozostałym ciastem. Piec w piekarniku ok. 35 minut.
Gorący placek polać gęstym lukrem, zrobionym z soku wiśniowego i cukru pudru,
można przybrać owocami.
3 komentarze:
o jaki bardzo smakowity przepis na ciasto
Zadnych słodyczy nie piekę mam wolne od słodkości, co nie znaczy, ze jestem przeciw, ale muszę zjechać z waga więc warzywka podżeram pozdrawiam
j
niestety wyszedł mi zakalec od deski do deski, a takie wychodzą mi niezmiernie rzadko - nie mogę polecić przepisu :(
Prześlij komentarz