sobota, 5 marca 2011

Bigos wegański


W bigosach Polacy gustowali od dawna, jest to potrawa uniwersalna i daje dowolność w proporcjach poszczególnych składników jak i doborze przypraw, daje możliwość stworzenia własnej,  niepowtarzalnej, autorskiej potrawy.
Bigos przygotowujemy z kapusty kiszonej lub słodkiej.
 Nic tak nie wzbogaca bigosu jak suszone grzyby, wcześniej namoczone, ugotowane, pokrojone w kwadraty lub paski.  Gotującą się kapustę podlewa się wywarem z grzybów.Znakomitym dodatkiem do bigosu są śliwki suszone. idealnym dopełniaczem będzie odpowiednia kompozycja ziół, przypraw i suszonych warzyw, które  wzbogacają walory smakowe i zapachowe.
Smak bigosu ogromnie  podnosi dodatek czerwonego wina.


-  2.5 kg kapusty kiszonej
 -  8 dag grzybów suszonych
-  30dag  pieczarek
-  kilka suszonych śliwek
-  marchewka, cebula
-  sól, cukier, pieprz, majeranek, jałowiec, czosnek, papryka słodka i ostra, kminek, kolendra
-  ziele ang. liść laurowy
-  olej, 2 łyżki mąki
-  dla dorosłych można dodać pól szklanki czerwonego wytrawnego wina .

 Kapustę można pokroić,   namoczyć w ciepłej wodzie, jeżeli jest bardzo kwaśna , powtórzyć czynność.
Następnie ugotować, odcedzić. Namoczone grzyby ugotować, pokroić,  podsmażyć na oleju  z pokrojonymi pieczarkami  i drobno posiekaną cebulką . Następnie dodać do kapusty. Kapustę podlać wywarem z grzybów ,( można dodać wino) jeśli za mało dodać wody, dodać pokrojoną w plastry marchewkę, pokrojone suszone śliwki, sól , oraz przyprawy i część  ziół . Gotować, często mieszając na wolnym ogniu ok 40 minut.  Nazajutrz bigos odgrzać  i znów gotować około 30 minut, często mieszając, aby się nie przypalił. Trzeciego dnia powoli podgrzać potrawę.   Na oleju sporządzić niewielką ilość zasmażki , dodać do gotującego się bigosu. Pod koniec gotowania dodać drobniutko posiekany czosnek i przyprawić pozostałą częścią ziół i  przypraw.
Gotujący się bigos można nakładać do wyparzonych  słoików , zakręcić,  odwrócić do góry dnem. Po wystudzeniu schować do lodówki  i ... czekać na wygłodniałych gości lub domowników :)







Brak komentarzy: