niedziela, 13 marca 2011

Zupa grzybowa zasmażana

  -  garść grzybków suszonych
  -  3 ziemniaki
  -  marchew
  -  kawałek selera
  -  zielony liść pora
   -  pół cebulki
  -  łyżka natki pietruszki
  -  2 ząbki czosnku
   -  sól, pieprz, majeranek
                                                         -  olej
                                                          -  2 łyżki mąki

 Grzybki dokładnie umyć, zalać zimną wodą na 2 godz.następnie ugotować .
Odcedzić grzyby i pokroić na drobne kawałki. Pokrojone grzyby podsmażyć na oleju. z drobno posiekaną cebulką, dodać do ok. 2 l gotującej się wody zmieszanej z wywarem z grzybów.
Następnie dodać pokrojone w kostką ziemniaki , pokrojoną w krążki marchewkę i drobno pokrojone pozostałe warzywa, gotować do miękkości warzyw.doprawić do smaku. Zupę podprawić złotą zasmażką , dodać posiekany czosnek  i natkę pietruszki lub koper.

Zasmażka : Dwie łyżki mąki zrumienić na patelni z niewielką ilości oleju .

1 komentarz:

jadwiga pisze...

Może ugotuję na niedzielę, suszone grzyby jeszcze mam, jak również zamrozone maślaki, chyba będą dobre do takiej zupy, pozdrówko j