- garść grzybków suszonych
- 3 ziemniaki
- marchew
- kawałek selera
- zielony liść pora
- pół cebulki
- łyżka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- olej
- 2 łyżki mąki
Grzybki dokładnie umyć, zalać zimną wodą na 2 godz.następnie ugotować .
Odcedzić grzyby i pokroić na drobne kawałki. Pokrojone grzyby podsmażyć na oleju. z drobno posiekaną cebulką, dodać do ok. 2 l gotującej się wody zmieszanej z wywarem z grzybów.
Następnie dodać pokrojone w kostką ziemniaki , pokrojoną w krążki marchewkę i drobno pokrojone pozostałe warzywa, gotować do miękkości warzyw.doprawić do smaku. Zupę podprawić złotą zasmażką , dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki lub koper.
Zasmażka : Dwie łyżki mąki zrumienić na patelni z niewielką ilości oleju .
- 3 ziemniaki
- marchew
- kawałek selera
- zielony liść pora
- pół cebulki
- łyżka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- olej
- 2 łyżki mąki
Grzybki dokładnie umyć, zalać zimną wodą na 2 godz.następnie ugotować .
Odcedzić grzyby i pokroić na drobne kawałki. Pokrojone grzyby podsmażyć na oleju. z drobno posiekaną cebulką, dodać do ok. 2 l gotującej się wody zmieszanej z wywarem z grzybów.
Następnie dodać pokrojone w kostką ziemniaki , pokrojoną w krążki marchewkę i drobno pokrojone pozostałe warzywa, gotować do miękkości warzyw.doprawić do smaku. Zupę podprawić złotą zasmażką , dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki lub koper.
1 komentarz:
Może ugotuję na niedzielę, suszone grzyby jeszcze mam, jak również zamrozone maślaki, chyba będą dobre do takiej zupy, pozdrówko j
Prześlij komentarz