- szklanka mąki
- 2/3 szklanki mleka roślinnego np. sojowego
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka octu winnego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- szczypta soli
Wszystkie składniki suche mieszamy z suchymi, a mokre z mokrymi , następnie łączymy razem na jednolitą masę . Przygotowujemy foremki , natłuszczamy delikatnie olejem i do każdej nalewamy łyżeczkę ciasta na ciasto kładziemy kawałek jabłka , może być z smażone) na to kładziemy łyżeczkę ugotowanego na gęsto budyniu . Zalewamy ciastem.. Można zrobić polewę lub posypać cukrem pudrem.
budyń :
szklanka mleka ( najlepiej sojowego waniliowego )
budyń wegański ( lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
2- 3 łyżki cukru
Zagotować połowę szklanki mleka z cukrem, w pozostałym rozmieszać budyń , zagotować.
Wylać na talerz wystudzić.
- 2/3 szklanki mleka roślinnego np. sojowego
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka octu winnego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- szczypta soli
budyń :
szklanka mleka ( najlepiej sojowego waniliowego )
budyń wegański ( lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
2- 3 łyżki cukru
Zagotować połowę szklanki mleka z cukrem, w pozostałym rozmieszać budyń , zagotować.
3 komentarze:
wygladaja pięknie i muszą być smakowite, ale ja poszczę,
Daję przepisy z wyprzedzeniem , by można wcześniej ustalić menu świąteczne :)
Chciałam się zapytać o czas i temparaurę pieczenia muffinek :)
pozdr.
Kasia
Prześlij komentarz