niedziela, 20 marca 2011

Muffinki z budyniem

  -   szklanka mąki
  -  2/3  szklanki mleka roślinnego np. sojowego
  -   4  łyżki cukru
  -  5  łyżek oleju
  -  1  łyżka octu winnego
  - kilka kropel aromatu waniliowego
  -  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  -  1/3  łyżeczki sody
  -  szczypta soli

Wszystkie składniki suche mieszamy z suchymi, a mokre z mokrymi , następnie łączymy razem na jednolitą masę .  Przygotowujemy foremki , natłuszczamy delikatnie olejem i do każdej  nalewamy łyżeczkę ciasta  na  ciasto kładziemy kawałek jabłka , może być z smażone) na to kładziemy łyżeczkę ugotowanego na gęsto  budyniu . Zalewamy ciastem.. Można zrobić polewę lub posypać cukrem pudrem.




 budyń :
  szklanka mleka ( najlepiej sojowego waniliowego )
 budyń  wegański ( lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
 2- 3 łyżki cukru
Zagotować połowę szklanki mleka z cukrem, w pozostałym rozmieszać budyń , zagotować.
Wylać  na talerz wystudzić.








3 komentarze:

jadwiga pisze...

wygladaja pięknie i muszą być smakowite, ale ja poszczę,

margeta pisze...

Daję przepisy z wyprzedzeniem , by można wcześniej ustalić menu świąteczne :)

Kasia pisze...

Chciałam się zapytać o czas i temparaurę pieczenia muffinek :)

pozdr.
Kasia