sobota, 12 marca 2011

Torcik wegański


     Zapraszam wszystkich na kawałek  tortu!
  Do zrobienia  tortu potrzebne będą dwa  placki białe,
  jeden kakaowy ,  masa  z kaszy manny,  polewa , chęci i motywacja
( tą motywacją mogą być urodziny! :)




 Ciasto  jasne :
  -  szklanka mleka sojowego
   -  1 i 1/3 szklanki mąki
   -  4 łyżki cukru
   -  cukier wanilinowy mały
   -  5 łyżek oleju
   -  1 łyżka octu winnego
   -  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
   -  1/3 łyżeczki sody

  Ciasto II kakaowe:

   -   szklanka mleka sojowego
   -   szklanka mąki
   -    2 łyżki kakao
    -   3 łyżki cukru
    -   5 łyżek oleju
    -    łyżka octu winnego
    -    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -   1/3 łyżeczki sody

 Mieszamy  po kolei na  każdy placek oddzielnie składniki suche z suchymi, mokre z mokrymi, łączymy razem i miksujemy, by składniki dokładnie się połączyły .
Pieczemy 3 placki : 2 jasne i jeden  ciemny.
Wystudzony  placek biały smarujemy dżemem mirabelkowym rozcieńczonym łyżką przegotowanej wody i łyżką spirytusu, następnie kładziemy masę z kaszy manny i brązowy placek, następnie  masa z kaszy mammy,  kolejny biały placek,  poncz z dżemem i masa z kaszy manny. Resztą masy smarujemy boki tortu i posypujemy okruszkami , lub wiórkami. Na wierzch robimy polewę i  dekorujemy w/g uznania .
 Ja posypałam płatkami migdałowymi.


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Chciałabym zapytać w ilu stopniach i jak długo piecze pani placki? :)
Pozdrawiam serdecznie :)

margeta pisze...

Placki piekę w temp. ok 180 stopni C, czas pieczenia około 30-35 minut.
Pierwsze ciasto wkładam do ciepłego piekarnika a następne do już mocno nagrzanego stąd ta różnica. Najlepiej to sprawdzić słomką lub patyczkiem czy gotowe.
Pozdrawiam :)