Do zrobienia tortu potrzebne będą dwa placki białe,
jeden kakaowy , masa z kaszy manny, polewa , chęci i motywacja
( tą motywacją mogą być urodziny! :)
Ciasto jasne :
- szklanka mleka sojowego
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- cukier wanilinowy mały
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
Ciasto II kakaowe:
- szklanka mleka sojowego
- szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek oleju
- łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
Mieszamy po kolei na każdy placek oddzielnie składniki suche z suchymi, mokre z mokrymi, łączymy razem i miksujemy, by składniki dokładnie się połączyły .
Pieczemy 3 placki : 2 jasne i jeden ciemny.
Wystudzony placek biały smarujemy dżemem mirabelkowym rozcieńczonym łyżką przegotowanej wody i łyżką spirytusu, następnie kładziemy masę z kaszy manny i brązowy placek, następnie masa z kaszy mammy, kolejny biały placek, poncz z dżemem i masa z kaszy manny. Resztą masy smarujemy boki tortu i posypujemy okruszkami , lub wiórkami. Na wierzch robimy polewę i dekorujemy w/g uznania .
Ja posypałam płatkami migdałowymi.
2 komentarze:
Chciałabym zapytać w ilu stopniach i jak długo piecze pani placki? :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Placki piekę w temp. ok 180 stopni C, czas pieczenia około 30-35 minut.
Pierwsze ciasto wkładam do ciepłego piekarnika a następne do już mocno nagrzanego stąd ta różnica. Najlepiej to sprawdzić słomką lub patyczkiem czy gotowe.
Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz