- szklanka oleju
- ok 3 łyżki soku z cytryny
- ząbek czosnku.
- sol, pieprz
- opcjonalnie łyżka musztardy
Mleko , musztardę, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek miksujemy
kilka minut mikserem na wysokich obrotach.,
dodając powoli olej cienką strużką, by sos się nie zważył.
Ciągle miksujemy do uzyskania odpowiedniej , majonezowej konsystencji..
Zmniejszamy obroty miksera , dodajemy sól i pieprz do smaku.
Przechowujemy w lodówce, najlepiej a słoiczku.
4 komentarze:
Na kanapce trochę smakuje jak dobrze doprawiona, lekko czosnkowa margaryna;)
To prawda jaglonz doskonale nadaje się do smarowania pieczywa a także do przyprawiania surówek i sałatek.
Do sałatki warzywnej nadał się idealnie, chociaż wyszedł mi nieco za gęsty, bo robiłam z mniejszej ilości oleju :) W każdym razie dzięki za przepis, przydał się.
Great information. Lucky me I recently found your site by chance (stumbleupon).
I have saved it for later!
My web-site :: Indianapolis foundation repair
Prześlij komentarz