Ciepło od środka
Kiedy na dworze trzyma mróz , organizm musi wydać więcej energii..
Nawet ciepła kurtka i szal nie dają komfortu.
Dlatego warto nauczyć rozgrzewać się od środka .
Przed utratą ciepła chroni niewątpliwie ciepłe jedzenie nie gorące
( zbyt gorące mogą uszkodzić śluzówkę żołądka.)
Staraj się w ciągu dnia zjadać jak najwięcej ciepłych posiłków ( ciepłe, sycące zupy).
Koniecznie pij ciepłe napoje.
Do zimowej herbatki warto dodać mieszankę ziół i przypraw rozgrzewających
( cynamon, kardamon, imbir, goździki, jałowiec.gałka muszkatołowa, kwiat lipy) .
Wskazana jest herbata z sokiem malinowym lub z pomarańczą.
Zawarte w pomarańczy flawonoidy wzmacniają odporność
oraz działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Zapach pomarańczy, mandarynki i grejpfruta uspokaja i odpręża.
Natomiast przed wyjściem z domu nie powinniśmy pić herbaty z cytryną.
Obecne w cytrynie substancje rozszerzają naczynia krwionośne,
powodując większą utratę ciepła.
W kuchni używaj rozgrzewających ziół i przypraw .
Bezwarunkowo zjedz ciepłe śniadanie.
Ryż z bakaliami
- pół szklanki ryżu ( najlepiej brązowego )
- 2 szklanki mleka sojowego
- szczypta soli
- pół szklanki bakalii ( rodzynki, morele, daktyle , papaja , skórka z pomarańczy )
- szczypta cynamonu i kardamonu
Ryż z bakaliami gotować na mleku do miękkości ryżu , pod koniec dodać
cynamon i kardamon , zagotować .
Przybrać sokiem lub konfiturą i kawałkami orzechów włoskich .
Ryż z pieczarkami
- 1 szklanka brązowego ryżu
- jedna cebula
- 10 pieczarek
- 1 duży ogórek kiszony
- olej
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy: oregano, zioła prowansalskie , papryka słodka/ostra ,
imbir pieprz ,sól
curry-do posypania ryżu.
Ryż gotujemy w 2 -2,5 szklanki wody z przyprawami i koncentratem pomidorowym ,
dodajemy podduszone pokrojone pieczarki z cebulką i pokrojonym w kostkę ogórkiem .
Gotujemy do miękkości ryżu i wsiąknięcia wody
Pozostawiamy pod przykryciem ok. pół godz.
Można podać z surówką
1 komentarz:
Ryż na mleczku już się gotuje, nie mogę się doczekać jak wyjdzie :)
Prześlij komentarz