niedziela, 13 lutego 2011

Nutella


- pół szklanki  orzechów włoskich
 - pół szklanki  orzeszków ziemnych
 - pół szklanki ziaren słonecznika
 -  1 łyżki cukru brązowego (niekoniecznie)
 -  1-2 łyżki ciemnego  kakao
 - 10 daktyli
 - dojrzały banan
 - 3 - 5 łyżki mleka roślinnego
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
 -  cynamon, cukier waniliowy


 Orzechy i ziarna  zemleć w młynku do kawy lub przepuścić przez maszynkę .
Jeżeli mielimy przez maszynkę należy dodać daktyle , jeżeli nie to należy je drobno pokroić.
Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli.
 Banana rozdrobnić widelcem . Wszystkie składniki połączyć, miksować na gęsty krem.
Wkładać do czystych słoiczków i wstawić do lodówki na dwie doby,
by  w tym czasie smaki wymieszały  się .
Ten krem może stać w lodówce nawet dwa tygodnie  i codziennie nabiera
lepszego  smaku.
  Polecam do smarowania pieczywa, naleśników i jako produkt "wyjściowy - baza "do kremów i mas do ciast.

3 komentarze:

atina pisze...

nie ma jak domowa nutella:) Musze kiedyś i ja taką przygotować :)

Iza pisze...

uwielbiam:)

Anonimowy pisze...

zrobiłam po raz drugi. Niebo w gębie! :) świetny przepis, coś pysznego! Smak lepszy od oryginału