wtorek, 29 marca 2011

Żurek Wege

-  duża  marchew
-  3 ziemniaki ,
-   pietruszka , kawałek pora
-  15  dag  pieczarek ,
-  cebulka ,
 -  sól , pieprz , curry ,  czosnek , natka  pietruszki
-   majeranek
zakwas na żur
 Warzywa  pokroić ( marchew  koniecznie w   krążki ) , zalać wrzącą  wodą , zagotować.
 Dodać podduszone , grubo pokrojone  pieczarki  z  cebulką  .
gotować  do  miękkości  warzyw .Pod  koniec  gotowania  dodać
odpowiednią  ilość  żuru ( by żurek był odpowiednio kwaśny),  roztarty  czosnek i  przyprawy . Zagotować .
Na  talerzu  dodać  posiekaną,   natkę  pietruszki .
 Doskonały na każdą okazję ale również na śniadanie wielkanocne.

 

http://ciekawesniadanie.blogspot.com/2012/03/weganska-wielkanoc.html ">

czwartek, 24 marca 2011

Zakwas na żur



 10 - 15  dag mąki żytniej ( ok. 1|3  słoja ) mieszam  w szklanym ,  litrowym  słoju
z  niewielką  ilością  wody o  temperaturze  pokojowej  .
Po  dokładnym  wymieszaniu  dolewam  wody   do  pełna, (  no niedosłownie : należy zostawić 2 cm wolnej przestrzeni)  dodaję  kilka  ząbków
  czosnku , 3   ziarnka  ziela  angielskiego  i  liść  laurowy, przykrywam gazą .
  Pozostawiam  w  cieple  na  kilka dni ,  mieszam  kilka  razy  dziennie drewnianą łyżką.
Koniecznie należy pamiętać o mieszaniu!
😉.
Po  kilku  dniach gdy  żur  ukiśnie ( ma  kwaskowaty  smak  i  przyjemny  zapach),  zakręcam  i chowam  do  lodówki . 
 Można zrobić większą ilość , porozlewać w szklane słoiki i pasteryzować. Taki zakwas może być długo przechowywany.
 Zawsze robiłam zakwas z przegotowaną wodą.
Ostatnio dowiedziałam się że bardziej nadaje się woda nieprzegotowana , ma więcej bakterii i zakwas szybciej kwaśnieje .









niedziela, 20 marca 2011

Muffinki z budyniem

  -   szklanka mąki
  -  2/3  szklanki mleka roślinnego np. sojowego
  -   4  łyżki cukru
  -  5  łyżek oleju
  -  1  łyżka octu winnego
  - kilka kropel aromatu waniliowego
  -  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  -  1/3  łyżeczki sody
  -  szczypta soli

Wszystkie składniki suche mieszamy z suchymi, a mokre z mokrymi , następnie łączymy razem na jednolitą masę .  Przygotowujemy foremki , natłuszczamy delikatnie olejem i do każdej  nalewamy łyżeczkę ciasta  na  ciasto kładziemy kawałek jabłka , może być z smażone) na to kładziemy łyżeczkę ugotowanego na gęsto  budyniu . Zalewamy ciastem.. Można zrobić polewę lub posypać cukrem pudrem.




 budyń :
  szklanka mleka ( najlepiej sojowego waniliowego )
 budyń  wegański ( lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
 2- 3 łyżki cukru
Zagotować połowę szklanki mleka z cukrem, w pozostałym rozmieszać budyń , zagotować.
Wylać  na talerz wystudzić.








czwartek, 17 marca 2011

SOS TZATZIKI

 - świeży ogórek
 -  dwa duże ząbki czosnku
-  !/2 pęczka kopru
 -  kilka listków natki pietruszki
 -  2  łyżki oliwy z oliwek
 -  1 łyżka octu jabłkowego
 -  sól, świeżo zmielony pieprz
 -  można dodać sojo nez
                                                        -  kilka podprażonych ziaren z dyni do dekoracji

 Obrany ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach., posolić zostawić na 10 minut.
 Czosnek przepuścić przez praskę , koper i natkę drobno posiekać , dodać do odciśniętej masy ogórkowej.
 Następnie dodać oliwę i ocet, wymieszać,  przyprawić do smaku.
 można dodać  łyżkę  sojo nezu.. Posypać ziarnkami z dyni.
Wstawić na godzinę do lodówki by połączyć  smaki .
 Sos tzatziki doskonale  nadaje się do pieczonych i grillowanych  warzyw a także do pizzy.


poniedziałek, 14 marca 2011

Surówka z pekinki i rzepy


 -  kawałek kapusty pekińskiej
 -  marchewka
 -   pół nieobranego czerwonego jabłka
 -  pół czarnej rzepy
 -  pęczek szczypiorku
 -  mała  czerwona cebula
 -  sól, pieprz
 -  kilka listków natki pietruszki
 -   sos z granatu


Kapustę poszatkować ,cebulę pokroić w pióra .
Marchew, jabłko i rzepę utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Składniki połączyć dodać pokrojony szczypior i drobno pokrojoną natkę,
doprawić do smaku , wymieszać dodając sos z ziaren granatu.

niedziela, 13 marca 2011

Zupa grzybowa czysta



- kilka suszonych grzybów
 -  ok 30 dag włoszczyzny bez kapusty
-  mała cebulka
- sól, pieprz
- natka z pietruszki lub koper
- 1-2 ząbki czosnku

 Grzyby  dokładnie opłukać, namoczyć ok. 1-2 godzin, następnie ugotować,
dodając podsmażoną na oleju pokrojoną cebulkę i warzywa.
Gdy warzywa są miękkie, przyprawić, dodać rozdrobniony czosnek.. Zdjąć z ognia i przecedzić ,
dodać posiekaną natkę pietruszki lub koper.
Zupę podawać z pasztecikami,  makaronem,  uszkami z grzybów, kluseczkami
lub z pieczywem (np. kruche paluszki, grzanki).

Zupa grzybowa zasmażana

  -  garść grzybków suszonych
  -  3 ziemniaki
  -  marchew
  -  kawałek selera
  -  zielony liść pora
   -  pół cebulki
  -  łyżka natki pietruszki
  -  2 ząbki czosnku
   -  sól, pieprz, majeranek
                                                         -  olej
                                                          -  2 łyżki mąki

 Grzybki dokładnie umyć, zalać zimną wodą na 2 godz.następnie ugotować .
Odcedzić grzyby i pokroić na drobne kawałki. Pokrojone grzyby podsmażyć na oleju. z drobno posiekaną cebulką, dodać do ok. 2 l gotującej się wody zmieszanej z wywarem z grzybów.
Następnie dodać pokrojone w kostką ziemniaki , pokrojoną w krążki marchewkę i drobno pokrojone pozostałe warzywa, gotować do miękkości warzyw.doprawić do smaku. Zupę podprawić złotą zasmażką , dodać posiekany czosnek  i natkę pietruszki lub koper.

Zasmażka : Dwie łyżki mąki zrumienić na patelni z niewielką ilości oleju .

sobota, 12 marca 2011

Torcik wegański


     Zapraszam wszystkich na kawałek  tortu!
  Do zrobienia  tortu potrzebne będą dwa  placki białe,
  jeden kakaowy ,  masa  z kaszy manny,  polewa , chęci i motywacja
( tą motywacją mogą być urodziny! :)




 Ciasto  jasne :
  -  szklanka mleka sojowego
   -  1 i 1/3 szklanki mąki
   -  4 łyżki cukru
   -  cukier wanilinowy mały
   -  5 łyżek oleju
   -  1 łyżka octu winnego
   -  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
   -  1/3 łyżeczki sody

  Ciasto II kakaowe:

   -   szklanka mleka sojowego
   -   szklanka mąki
   -    2 łyżki kakao
    -   3 łyżki cukru
    -   5 łyżek oleju
    -    łyżka octu winnego
    -    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -   1/3 łyżeczki sody

 Mieszamy  po kolei na  każdy placek oddzielnie składniki suche z suchymi, mokre z mokrymi, łączymy razem i miksujemy, by składniki dokładnie się połączyły .
Pieczemy 3 placki : 2 jasne i jeden  ciemny.
Wystudzony  placek biały smarujemy dżemem mirabelkowym rozcieńczonym łyżką przegotowanej wody i łyżką spirytusu, następnie kładziemy masę z kaszy manny i brązowy placek, następnie  masa z kaszy mammy,  kolejny biały placek,  poncz z dżemem i masa z kaszy manny. Resztą masy smarujemy boki tortu i posypujemy okruszkami , lub wiórkami. Na wierzch robimy polewę i  dekorujemy w/g uznania .
 Ja posypałam płatkami migdałowymi.


Masa z kaszy manny


 

 -   2 szklanki mleka migdałowego  lub kokosowego
  -   3  łyżki cukru (jeśli ktoś woli może być więcej
         - my lubimy ciasta  mało słodkie)
  -   6  łyżek kaszy manny
   -  100 g wiórek kokosowych
   -  2  łyżki soku z cytryny
   -  3 łyżki wegańskiej margaryny
   -  zapach  migdałowy

 Kaszę manną gotujemy na mleku  z  cukrem  na gęsto .
Wystudzoną miksujemy dodając margarynę, wiórki kokosowe
i sok z cytryny na puszystą masę,
 pod koniec dodajemy aromat.
Świetnie nadaje się do przekładanie  ciast i tortów.





wtorek, 8 marca 2011

Paszteciki z soczewicą

ciasto:

 -  50 dag mąki
 -  3 dag drożdży
-  1 łyżeczka cukru
 -  pół łyżeczki soli
 -  pół szklanki mleka roślinnego
 -  1/3 szklanki oleju

Skrusz drożdże do mąki , dodaj sól i cukier, wlej mleko  i wyrób ciasto .
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.na 15 minut. Po tym czasie dodaj olej i jeszcze raz wyrób ciasto . Przykryj ściereczką . Gdy ciasto podwoi objętość wyłóż na stolnicę posypaną mąką , rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Pokrój placek na prostokąty nałóż porcję farszu wzdłuż dłuższego boku, zwiń w ruloniki. Paszteciki można przekroić na mniejsze części.. Posyp makiem.



Tak przygotowane połóż na blachę i włóż do nagrzanego piekarnika na ok.15 minut.
                 farsz :
                -  20 dag soczewicy
                -  20 dag pieczarek
                -  cebula
              -  2 łyżki oleju
              -  sól,  pieprz, szczypta majeranku i oregano.

 Soczewicę opłukać, namoczyć w wodzie na kilka godzin.
Ugotować w świeżej wodzie, gotować do miękkości ok 7 minut.
Soczewica nie może się rozgotować , jest niesmaczna, wodnista
i traci wartości odżywcze.
Wystudzoną przepuszczamy przez maszynkę,
dodajemy pokrojone w drobną kostkę , podduszone pieczarki z cebulą ,
 przyprawiamy do smaku solą i przyprawami






Paszteciki idealnie nadają się na przekąskę z bulionem warzywnym lub czystym barszczem czerwonym.
 Jeśli nie masz czasu paszteciki można upiec na gotowym cieście francuskim.



sobota, 5 marca 2011

Bigos wegański


W bigosach Polacy gustowali od dawna, jest to potrawa uniwersalna i daje dowolność w proporcjach poszczególnych składników jak i doborze przypraw, daje możliwość stworzenia własnej,  niepowtarzalnej, autorskiej potrawy.
Bigos przygotowujemy z kapusty kiszonej lub słodkiej.
 Nic tak nie wzbogaca bigosu jak suszone grzyby, wcześniej namoczone, ugotowane, pokrojone w kwadraty lub paski.  Gotującą się kapustę podlewa się wywarem z grzybów.Znakomitym dodatkiem do bigosu są śliwki suszone. idealnym dopełniaczem będzie odpowiednia kompozycja ziół, przypraw i suszonych warzyw, które  wzbogacają walory smakowe i zapachowe.
Smak bigosu ogromnie  podnosi dodatek czerwonego wina.


-  2.5 kg kapusty kiszonej
 -  8 dag grzybów suszonych
-  30dag  pieczarek
-  kilka suszonych śliwek
-  marchewka, cebula
-  sól, cukier, pieprz, majeranek, jałowiec, czosnek, papryka słodka i ostra, kminek, kolendra
-  ziele ang. liść laurowy
-  olej, 2 łyżki mąki
-  dla dorosłych można dodać pól szklanki czerwonego wytrawnego wina .

 Kapustę można pokroić,   namoczyć w ciepłej wodzie, jeżeli jest bardzo kwaśna , powtórzyć czynność.
Następnie ugotować, odcedzić. Namoczone grzyby ugotować, pokroić,  podsmażyć na oleju  z pokrojonymi pieczarkami  i drobno posiekaną cebulką . Następnie dodać do kapusty. Kapustę podlać wywarem z grzybów ,( można dodać wino) jeśli za mało dodać wody, dodać pokrojoną w plastry marchewkę, pokrojone suszone śliwki, sól , oraz przyprawy i część  ziół . Gotować, często mieszając na wolnym ogniu ok 40 minut.  Nazajutrz bigos odgrzać  i znów gotować około 30 minut, często mieszając, aby się nie przypalił. Trzeciego dnia powoli podgrzać potrawę.   Na oleju sporządzić niewielką ilość zasmażki , dodać do gotującego się bigosu. Pod koniec gotowania dodać drobniutko posiekany czosnek i przyprawić pozostałą częścią ziół i  przypraw.
Gotujący się bigos można nakładać do wyparzonych  słoików , zakręcić,  odwrócić do góry dnem. Po wystudzeniu schować do lodówki  i ... czekać na wygłodniałych gości lub domowników :)







środa, 2 marca 2011

Pączki

   składniki:
-   2  szklanki  mleka  sojowego
-   10 dag   drożdży
-   2  łyżki  cukru
-   cukier wanilinowy
-   1 łyżka alkoholu
-    2 łyżki oliwy lub oleju
-   mąka  ( ok.  4  szklanki  może  więcej ,  ciasto  nie  może
    być  zbyt  gęste)
-   szczypta soli
-  1  l  oleju  do  smażenia
Powidła śliwkowe lub dżem z róży do nadzienia.

  Z  drożdży  cukru , cukru  wanilinowego  i  4  łyżek  mąki  zrobić rozczyn,
 pozostawić  w  ciepłym  miejscu  do  wyrośnięcia .
 Przesianą  mąkę  ,  mleko,  alkohol ,   szczyptę soli  i  wyrośnięty  rozczyn
  mieszamy  i  wyrabiamy   ciasto  aż stanie  się  gładkie  i  lśniące ( ok.  15  min.)
 dodajemy  oliwę - wyrabiamy jeszcze  chwilę ,( ciasto  ma  odstawać  od  ręki  ).
Zostawić  do  wyrośnięcia ok. .15 - 20 min..
Po tym  czasie  wyłożyć  na  stolnicę   posypaną  mąką.
 Lekko  rozwałkować  na  grubość 2 cm ,  szklanką  wycinać  koła  .
 Na  środku  zrobić  lekkie  wgłębienie , kłaść  pół  łyżeczki  powideł  śliwkowych 
lub   marmolady ,  zlepić   uformować  pączka ,  kłaść  na  deseczce posypanej  mąką
i  pozostawić do  wyrośnięcia  .
Wyrośnięte  pączki  obmieść  pędzelkiem  z  mąki ,  smażyć w   gorącym  oleju ,
gdy  się  zrumienia  odwrócić  .
Usmażone  wyjąć  na  bibułę  odsączyć .
Układać  na  półmisku ,  gorące  posypać  cukrem  pudrem  lub  polukrować .




Wskazane jest dodanie kleiku z łyżki  siemienia lnianego zalanego wrzątkiem .
 Dodajemy tylko odcedzony, wystudzony kleik.


        LUKIER  CYTRYNOWY
      -    20 dag  cukru  pudru
     -   sok  z  cytryny  ,  rozcieńczony  dwoma  łyżkami  przegotowanej  wody
     -   łyżka   rumu lub  innego  alkoholu
     -  zapach  cytrynowy

 Cukier  ucieramy  z  pozostałymi   składnikami ,  dodajemy  tyle  soku  cytrynowego
 aby  wytworzyła  się  gęsta  masa do  lukrowania  pączków .




  Z radością informuje, że mój blog dołączył do programu partnerskiego
      Weganizm. Spróbujesz  ?


wtorek, 1 marca 2011

Klopsiki ze słonecznika

   klopsiki

      -    150g  zmielonego  słonecznika 
             (ok. 1  szklanka     ziaren    )        
      -    3    łyżki  zmielonych  płatków  owsianych
      -     mała  cebulka 
      -    sól ,  pierz  ,oregano , papryka  słodka

   Składniki  wymieszać   dodając   niewielką   ilość  przegotowanej   wody  ,
  uformować  małe  klopsiki . Podsmażyć  na  złoty  kolor  z każdej strony,

  dodać  do  sosu ,  zagotować  



     Sos :
    -  cebulka 
   -  ok. 3 łyżki  koncentratu  pomidorowego
   -   2 łyżki mąki
   -   olej
   -  przyprawy





         Równocześnie  z  klopsikami  przygotowujemy  sos  pomidorowy ; 

Drobno pokrojoną  cebulkę  zeszklić  na  oleju ,  dodać  2  łyżki   mąki rozmieszać (nie  podpalamy  jej) dodać  koncentrat  i  rozrzedzić   wodą .
Do sosu dodajemy  klopsiki , gotujemy krótko .
Sos przyprawiamy  dużą ilością  przypraw  :  curry, oregano, pieprz ,  papryka  ostra ,
  słodka  ,  czosnek , zioła prowansalskie.
 Możemy  podać  z  ziemniakami  lub  z  ryżem .!!  Koniecznie  surówka .