- kilka pomidorów
- cebula
- zielona papryka
- kawałek papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z limonki
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka- 2 łyżki oliwy
- świeża bazylia i kolendra
Pomidory sparzmy wrzątkiem, następnie obieramy ze skórki.
Wszystkie warzywa kroimy na drobne kawałki .
W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa,
dusimy na małym ogniu pod przykryciem 20-30 minut, aż sos zgęstnieje,
przyprawiamy do smaku.
Do zrobienia sosu możemy użyć obranych pomidorów w zalewie z puszki,
zalewy oczywiście nie dodajemy
Posypujemy pokrojoną bazylią i kolendrą.
Sos nadaje się do dań na ciepło i na zimno .
3 komentarze:
sos na pewno pyszny ale ja nie moge ostrego bo żoładek woła pomocy!
A szkoda bo jest naprawdę pyszny:)
Bardzo lubię pomidory, w zimie świeże w sklepach nie mają odpowiedniego smaku, więc korzystam z własnych przetworów, lub z zakupionych.
http://www.akcjazwierzak.pl/ polecam włączenie się do akcji:)a także www.pustamiska.pl
Prześlij komentarz