sobota, 21 stycznia 2012

Salsa czyli ostry sos pomidorowy

 -   kilka pomidorów
-  cebula
-   zielona papryka
-  kawałek papryczki chili
-   2 ząbki czosnku
-   2 łyżki soku z limonki
-  sól, pieprz, papryka ostra i słodka
- 2 łyżki oliwy 
-  świeża bazylia i kolendra

Pomidory sparzmy wrzątkiem, następnie obieramy ze skórki.
Wszystkie warzywa kroimy na  drobne kawałki .
W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa,
dusimy na małym ogniu pod przykryciem 20-30 minut, aż sos zgęstnieje,
przyprawiamy do smaku.
 Do zrobienia sosu możemy użyć obranych pomidorów w zalewie  z puszki,
 zalewy oczywiście nie dodajemy
Posypujemy pokrojoną bazylią i kolendrą.
Sos nadaje się do dań  na ciepło i na zimno .


3 komentarze:

jadwiga pisze...

sos na pewno pyszny ale ja nie moge ostrego bo żoładek woła pomocy!

margeta pisze...

A szkoda bo jest naprawdę pyszny:)
Bardzo lubię pomidory, w zimie świeże w sklepach nie mają odpowiedniego smaku, więc korzystam z własnych przetworów, lub z zakupionych.

Anonimowy pisze...

http://www.akcjazwierzak.pl/ polecam włączenie się do akcji:)a także www.pustamiska.pl