poniedziałek, 15 listopada 2010

Ćwikła



1 kg buraków  ćwikłowych
10- 20 dag chrzanu (można dodać utarty chrzan ze słoika)
3- 5 łyżki octu winnego
sól, pieprz
opcjonalnie: cukier



Buraki ugotować do miękkości .Po wystudzeniu obrać ze skórki
i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Chrzan oczyścić,
oskrobać i zetrzeć na tarce jak poprzednio, skropić octem  winnym.
Połączyć buraki z chrzanem, doprawić solą i pieprzem,
można dolać 2 łyżki przegotowanej wody.
Po wymieszaniu wkładać do szklanych słoików, zamknąć
Przechowywać w lodówce.
Podawać do zimnych past, pasztetów i kotletów oczywiście wegańskich.

 Ćwikła ułatwia trawienie.
Dlatego nie może jej zabraknąć na świątecznym stole.



1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Ach.. Ćwikła.. Może jutro :P