wtorek, 23 listopada 2010

Kapusta pekińska


 Kaloryczność kapusty pekińskiej jest najniższa spośród wszystkich warzyw .
Polecana jest diabetykom , stosującym zdrową kuracje odchudzającą.
Dostarcza  nam sporej ilości witaminy C, ponieważ jemy ją na surowo.
Zawiera duże ilości flawonoidów, które działają jako przeciwutleniacze.
Dostarcza organizmowi kwas foliowy, potas, wapń i pewne ilości cynku,
magnezu  i manganu.

   Surówka  z  pekinki

-    pól  średniej  kapusty  pekińskiej
 -    ogórek świeży
 -     pomidor ,
 -    szczypiorek
 -   2 lub  3  łyżki  oliwy  z  oliwek
 -    sól  ,  zioła  do  sałatek
 -    garść ziaren słonecznika
   Kapustę poszatkować ,  ogórek  i  pomidor  pokroić  w  kostkę  ,
szczypiorek   drobno  posiekać .
 W  salaterce  przygotować  sos   z  oliwki ,   soli   i  przypraw  ,
dodać  warzywa , posypać podprażonymi na suchej patelni
ziarnami słonecznika ,  wymieszać .

  SURÓWKA    z  kukurydzą
 -    połowa  małej  pekinki
 -     marchew 
 -    kukurydza 
 -   szczypiorek
 -   natka  pietruszki
 -   2   łyżki  oliwki  z  oliwek
 -   łyżka  musztardy  Francuskiej
 -   zioła  do  sałatek

Marchewkę  utrzeć  na  tarce   do  jarzyn  ,  pekinkę  poszatkować
 szczypiorek  pokroić  ,  dodać  kukurydzę   wymieszać  z  sosem
przygotowanym  z  oliwki ,  musztardy i  przypraw .
Przyozdobić  natką pietruszki .

 Pekinka  z  ogórkiem  kiszonym
   -   kapusta  pekińska
   -   ogórek  kiszony 
   -   cebulka  lub  szczypiorek
   -    musztarda  (najlepiej  francuska )
   -    oliwka  z  oliwek  ,  sól ,  przyprawy do  smaku
 Warzywa  pokroić wymieszać  z  sosem .
Po wierzchu posypać ziarnami sezamu lub słonecznika
podprażonymi na suchej patelni albo przybrać dowolnymi  kiełkami  tutaj.

             Surówka  prosta
   -  pekinka
   -  marchewka
   -  cebula ,  szczypior
   -  jabłko
   -  oliwka ,  sól ,  pieprz,
 Marchewkę   utrzeć  na   grubej  tarce  ,  pekinkę   i  cebulę   pokroić  ,
wymieszać ,  przyprawić ,    pokropić  oliwką  .

 Aby wzbogacić dietę w niezbędne  tłuszcze nienasycone Omegę -3 i  Omegę -6,
do surówek  koniecznie  dodawajmy  oleje roślinne wytłaczane na zimno,
oliwkę z oliwek  a także czubatą łyżkę ziaren i nasion zmielonych
bądź podprażonych na suchej patelni.


2 komentarze:

jadwiga pisze...

POzdrawiam i zycze wszystkiego dobrego
j

edysqa pisze...

Bardzo lubię pekinską, przez jakiś czas odstawilam ja na bok na rzecz sałaty lodowej, ale juz do niej wróciłam :-)
A co do lodowej, słyszałam ze każda jest GMO? Wiesz coś może ja ten temat? Nie udalo mi się znaleźć nic co by to potwierdzalo.