"Zostając wegetarianinem ratujesz zwierzęta i ludzi,chronisz środowisko naturalne i jest to jedna z najzdrowszych rzeczy jakie możesz zrobić! " P. McCartney
wtorek, 23 listopada 2010
Kapusta pekińska
Kaloryczność kapusty pekińskiej jest najniższa spośród wszystkich warzyw .
Polecana jest diabetykom , stosującym zdrową kuracje odchudzającą.
Dostarcza nam sporej ilości witaminy C, ponieważ jemy ją na surowo.
Zawiera duże ilości flawonoidów, które działają jako przeciwutleniacze.
Dostarcza organizmowi kwas foliowy, potas, wapń i pewne ilości cynku,
magnezu i manganu.
Surówka z pekinki
- pól średniej kapusty pekińskiej
- ogórek świeży
- pomidor ,
- szczypiorek
- 2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól , zioła do sałatek
- garść ziaren słonecznika
Kapustę poszatkować , ogórek i pomidor pokroić w kostkę ,
szczypiorek drobno posiekać .
W salaterce przygotować sos z oliwki , soli i przypraw ,
dodać warzywa , posypać podprażonymi na suchej patelni
ziarnami słonecznika , wymieszać .
SURÓWKA z kukurydzą
- połowa małej pekinki
- marchew
- kukurydza
- szczypiorek
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwki z oliwek
- łyżka musztardy Francuskiej
- zioła do sałatek
Marchewkę utrzeć na tarce do jarzyn , pekinkę poszatkować
szczypiorek pokroić , dodać kukurydzę wymieszać z sosem
przygotowanym z oliwki , musztardy i przypraw .
Przyozdobić natką pietruszki .
Pekinka z ogórkiem kiszonym
- kapusta pekińska
- ogórek kiszony
- cebulka lub szczypiorek
- musztarda (najlepiej francuska )
- oliwka z oliwek , sól , przyprawy do smaku
Warzywa pokroić wymieszać z sosem .
Po wierzchu posypać ziarnami sezamu lub słonecznika
podprażonymi na suchej patelni albo przybrać dowolnymi kiełkami tutaj.
Surówka prosta
- pekinka
- marchewka
- cebula , szczypior
- jabłko
- oliwka , sól , pieprz,
Marchewkę utrzeć na grubej tarce , pekinkę i cebulę pokroić ,
wymieszać , przyprawić , pokropić oliwką .
Aby wzbogacić dietę w niezbędne tłuszcze nienasycone Omegę -3 i Omegę -6,
do surówek koniecznie dodawajmy oleje roślinne wytłaczane na zimno,
oliwkę z oliwek a także czubatą łyżkę ziaren i nasion zmielonych
bądź podprażonych na suchej patelni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
POzdrawiam i zycze wszystkiego dobrego
j
Bardzo lubię pekinską, przez jakiś czas odstawilam ja na bok na rzecz sałaty lodowej, ale juz do niej wróciłam :-)
A co do lodowej, słyszałam ze każda jest GMO? Wiesz coś może ja ten temat? Nie udalo mi się znaleźć nic co by to potwierdzalo.
Prześlij komentarz