środa, 5 stycznia 2011

Paprykarz wege


   -   szklanka ryżu
   -   2 strąki papryki czerwonej
   -  30 dag pieczarek 
   -   3  łyżki koncentratu 
   -    pół cebuli, 
   -   sól, pieprz, papryka ostra, imbir,
   -  2 łyżki oleju
   -  garść natki pietruszki
Pokrojone pieczarki podsmaż w 2   łyżkach oleju  podlej wodą , uduś ,
dodaj pokrojoną w paski paprykę , koncentrat pomidorowy i przyprawy .
Jednocześnie ugotuj ryż (opłukany ) w 2.5 szklanki wody , dodaj uduszone składniki.
Gotuj  na wolnym ogniu, często mieszając do wchłonięcia wody.
Pod koniec gotowania posyp natką pietruszki. Zdejmij  z ognia , przykryj ściereczką ,
pozostaw ok.. pół godziny .
Podawaj  z surówką np. z pomidorów, można też podać z  pieczywem .

Brak komentarzy: