środa, 26 stycznia 2011

Pasta ze słonecznika

Czy wiecie , że pestki , ziarna i orzechy odmładzają i rozweselają .

Niby  zwykłe  pestki  i  nasiona a  zawierają  tyle  dobroczynnych składników ,
może  warto  wprowadzić  je  do  naszej  diety  zamiast  bezwartościowych ,  szkodliwych  przekąsek .

 Ziarna  słonecznika 
   zawierają  magnez (  ok.  60  %  dziennego  zapotrzebowania ), 
oraz  ilości  witaminy  E (  zwanej  witaminą  młodości ), witaminę  A, D  i  witaminy  z  grupy  B.
Zawierają  także  duże  ilości  żelaza,  cynku ,  potasu  i  wapnia .
 Działają  korzystnie  w  profilaktyce  choroby  niedokrwiennej  serca  ,  a  także  obniżają  cholesterol .

By  zmienić  i  uwydatnić ich   smak  możemy  je  lekko  podprażyć ,  
Pestki  ( mogą  być  dyni ,  słonecznika  lub  orzechy )   wrzucamy  na  suchą   patelnię  ,
podgrzewamy na  średnim  ogniu ,od  czasu  do  czasu potrząsając  by  nagrzały  się  obustronnie .
Nie  należy  prażyć  ich  zbyt długo  by  nie  przypaliły  się .
 W  takiej  formie  można  dodawać je  do  wielu  sałatek  i  surówek  ,
garść podprażonych ziaren może być świetną przekąska .

 Z ziaren słonecznika można przygotować  inne przekąski

 Pasta  ze słonecznika

  -  1 00 g zmielonego ( w młynku do kawy)  słonecznika 
         mieszamy  z koncentratem  pomidorowym ( ok. 2łyżki),
        dodajemy  sól  i  przyprawy  w/g  uznania.

       -   najlepiej  smakuje  z  bułką graham 

            i  oczywiście  z  dowolnym   warzywkiem 

Brak komentarzy: