Niby zwykłe pestki i nasiona a zawierają tyle dobroczynnych składników ,
może warto wprowadzić je do naszej diety zamiast bezwartościowych , szkodliwych przekąsek .
może warto wprowadzić je do naszej diety zamiast bezwartościowych , szkodliwych przekąsek .
Ziarna słonecznika
zawierają magnez ( ok. 60 % dziennego zapotrzebowania ), oraz ilości witaminy E ( zwanej witaminą młodości ), witaminę A, D i witaminy z grupy B.
Zawierają także duże ilości żelaza, cynku , potasu i wapnia .
Działają korzystnie w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca , a także obniżają cholesterol .
By zmienić i uwydatnić ich smak możemy je lekko podprażyć ,
Pestki ( mogą być dyni , słonecznika lub orzechy ) wrzucamy na suchą patelnię ,
podgrzewamy na średnim ogniu ,od czasu do czasu potrząsając by nagrzały się obustronnie .
Nie należy prażyć ich zbyt długo by nie przypaliły się .
W takiej formie można dodawać je do wielu sałatek i surówek ,
garść podprażonych ziaren może być świetną przekąska .
Z ziaren słonecznika można przygotować inne przekąski
Pasta ze słonecznika
- 1 00 g zmielonego ( w młynku do kawy) słonecznika
mieszamy z koncentratem pomidorowym ( ok. 2łyżki),
dodajemy sól i przyprawy w/g uznania.
- najlepiej smakuje z bułką graham
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz