wtorek, 25 stycznia 2011

Warto wiedzieć

 Pieczywo najlepiej  przechowywać w plastikowym lub drewnianym pojemniku,
 zawinięte w lnianą ściereczkę .

Nie należy trzymać chleba  w folii, ponieważ brak powietrza i wilgoć powodują
 szybki rozwój  pleśni.

Włożone do chlebaka jabłko lub połowa surowego ziemniaka
 przedłuży świeżość pieczywa.

Zarówno chleb jak i bułki można zamrozić.
Należy je przedtem owinąć w  folię spożywczą , by nie wchłonęło
 obcych zapachów i nie straciło aromatu.
 Zamrożone w odpowiedniej temp(. - 18 st.C), będzie się nadawało do spożycia.
 nawet po 3 miesiącach .

Czerstwe pieczywo można odświeżyć ( uwaga::można to robić tylko raz ).

 Skropione wodą można włożyć do piekarnika, bądź obsmażyć na patelni
.Dla polepszenia walorów smakowych dobrze jest
 przed odświeżaniem natrzeć kromki czosnkiem.

 Czerstwe bułki możemy wykorzystać na zapiekanki , a suche na tartą bułkę
        

Brak komentarzy: