Pieczywo najlepiej przechowywać w plastikowym lub drewnianym pojemniku,
zawinięte w lnianą ściereczkę .
Nie należy trzymać chleba w folii, ponieważ brak powietrza i wilgoć powodują
szybki rozwój pleśni.
Włożone do chlebaka jabłko lub połowa surowego ziemniaka
przedłuży świeżość pieczywa.
Zarówno chleb jak i bułki można zamrozić.
Należy je przedtem owinąć w folię spożywczą , by nie wchłonęło
obcych zapachów i nie straciło aromatu.
Zamrożone w odpowiedniej temp(. - 18 st.C), będzie się nadawało do spożycia.
nawet po 3 miesiącach .
Czerstwe pieczywo można odświeżyć ( uwaga::można to robić tylko raz ).
Skropione wodą można włożyć do piekarnika, bądź obsmażyć na patelni
.Dla polepszenia walorów smakowych dobrze jest
przed odświeżaniem natrzeć kromki czosnkiem.
Czerstwe bułki możemy wykorzystać na zapiekanki , a suche na tartą bułkę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz